23. 6. 2023

Odbor kouzelnických nehod a katastrof

zdroj

Odbor kouzelnických nehod a katastrof (Department of Magical Accidents and Catastrophes) britského ministerstva kouzel sídlí ve třetím patře podzemní budovy ministerstva. Je obecně odpovědný za nápravu škod nebo odhalení světa kouzelníků způsobených kouzelnými nehodami nebo při setkání mudlů s magií či kouzelnými tvory a jeho zaměstnanci by měli jako první dorazit na místo, kde se nepodařilo kouzlo, nebo kde se s kouzlením střetli mudlové, aby situaci dostali pod kontrolu. Za tím účelem zaměstnává specializované týmy a spolupracuje i s dalšími odbory na úklidu místa a nápravě způsobených škod. Mezi ty se přitom snaží nalákat i studenty Bradavic prostřednictvím vydávaných brožurek.

Nebylo prozrazeno, kdy tento odbor vznikl. Mezinárodní zákon o utajení kouzel byl přijat v roce 1689, účinný od roku 1692, a každá země ho od nejpozději té doby musela vymáhat. Na druhou stranu samotné ministerstvo kouzel vzniklo až v roce 1707. Tudíž nějaká forma odboru mohla fungovat ještě na Kouzelnickém shromáždění coby předchůdci ministerstva. Což dává největší smysl, protože jeho prominentní zaměstnankyně Mnemone Radfordová měla zemřít už v roce 1649.

Jediní známí zaměstnanci odboru, není známo kterého přesně oddělení, kromě zmíněné Mnemone Radfordové jsou totiž až z dvacátého století. Například otec slavné zpěvačky Celestýny Warbeckové byl méně důležitý funkcionář úřadu pro styk s mudly na začátku dvacátého století. Leonard Spencer-Moon zase na odboru působil jako posluhovač a nakonec se vypracoval až na ministra kouzel v době druhé světové války. Dalším byl Kornelius Popletal, jenž začal svou kariéru jako služebně mladší ministr v tomto odboru, než se rovněž stal ministrem kouzel v roce 1990. 

A je možné, že minimálně na konci 90. let tam pracoval i jakýsi Dudley. Protože když se v sedmém díle snažil Harry Potter vymluvit lapkům, kteří dopadli jeho, Rona Weasleyho a Hermionu Grangerovou během jejich útěku a hledání Voldemortových viteálů, tvrdil, že je Vernon Dudley a že jeho otec pracuje na tomto odboru. Lapka Prašivec přitom prohlásil, že podle něj tam nějaký Dudley asi vážně pracuje - nepotvrdilo se to ale, protože než stihli případného pana Dudleyho informovat a ověřit si Harryho tvrzení, identifikovali Hermionu a bylo zřejmé, kdo jsou její hledaní společníci.

Jisté ale je, že jako každý odbor, je i tento rozdělený na několik oddělení. Mezi ty známé patří:

  • Útvar pro nápravu nevydařených kouzel

Zvláštní skupina kouzelníků a čarodějek pro napravování chyb, jichž se někdo, většinou nezkušení kouzelníci a čarodějky, ti, kteří se ještě nenaučili pořádně ovládat svou magii, nebo ti, kteří se pustili do oblasti, v níž nejsou moc zběhlí, dopustí při kouzlení. Tedy napravování následků špatně provedených kouzel a chybně připravených lektvarů.

Ve třetím díle například zasahovali v domě Dursleyových, kde Harry Potter neúmyslně nafouknul tetu Marge, úspěšně kouzlo zvrátili, vyfoukli ji a změnili jí paměť. Ve čtvrtém díle zase přidělili vymazávače paměti z útvaru Arnolda Hrachoráda do tábora u stadionu v době mistrovství světa ve famfrpálu, aby dohlížel na příchod a chování kouzelníků a mudlovského správce kempu. A těsně předtím útvar zasahovala ještě jinde, když se přemisťovala skupina kouzelníků bez složené zkoušky a způsobili odštěp - vedle léčby jim za to udělili vysokou pokutu, protože části těla, které po nich po odštěpu zůstaly, viděli mudlové.

Součástí tohoto útvaru jsou i zmínění vymazávači paměti, kteří se starají o změnu nebo vymazávání vzpomínek mudlů, kteří tyto nehody a jejich následky spatří. Ale jedná se jen o několik vymazávačů, protože ostatní ministerší vymazávači patří do jiného oddělení.

  • Ústředna pro výmaz paměti

Je to hlavní ústředí vymazávačů paměti, kteří mají za úkol upravovat paměť mudlům, pokud jsou svědky nějaké kouzelnické nehody, úmyslně použité magie, nebo existence kouzelných tvorů. Upravovat paměť se sice může naučit kdokoli, kdo zvládne paměťové kouzlo, dříve ho také mohl kdokoli použít. Ovšem kouzelnické společnosti se to přestávalo líbit, zejména proto, že když ho prováděl někdo nezkušený, mohl způsobit značnou škodu. 

Proto se objevili profesionální vymazávači paměti. Kouzelníci a čarodějky cvičení v paměťových kouzlech, udržující nevědomost mezi nekouzelným obyvatelstvem v souladu s mezinárodním zákonem o utajení kouzel. A prvním takovým ministerským vymazávačem paměti byla proslulá Mnemone Radfordová.

  • Komise pro vymýšlení mudlovsky přijatelných výmluv

Toto oddělení nastupuje v případech, kdy nestačí práce útvaru pro nápravu nevydařených kouzel a vymazávačů paměti. Když se stane kouzelnická nehoda nebo se mudlové jinak setkají s magií a případ nelze zcela ututlat nebo vymazat z jejich paměti. Když je třeba svědků příliš mnoho, škody jsou příliš rozsáhlé, incident se rychle roznese. Potom je jejich úkolem vymýšlet nekouzelné vysvětlení pro tyto události. Například, když Peter Pettigrew zabil dvanáct mudlů a roztrhal celou ulici při svém střetu se Siriusem Blackam bezprostředně po vraždě Potterových, byla škoda tak velká, obětí a mudlů zasažených jeho činem tolik, že museli přijít s historkou o výbuchu plynu. 

Na druhou stranu se toto oddělení ale zabývá jen méně závažnými incidenty. V nejhorších krizových případech, obvykle zahrnujících národní bezpečnost, zasahuje úřad pro desinformace na odboru pro dohled nad kouzelnými tvory, který je v kontaktu s mudlovským ministerským předsedou.

  • Krizový štáb neviditelnosti

Úkolem tohoto štábu je udržet kouzelnické tvory a místa z dohledu mudlů. V podstatě dělat určitá místa neviditelná. Je tedy pravděpodobné, že se starají o kouzla odpuzující mudly, jako třeba kouzlo, které přimělo mudly si vzpomenout na nějakou náhlou neodkladnou záležitost, když se dostali příliš blízko stadionu mistrovství světa ve famfrpálu, nebo kouzla obklopující Azkaban. A také, kdykoli nějaký mudla zahlédne lochnesskou příšeru, tento štáb ihned zasahuje, aby ji nemohl najít a prokázat její existenci.

  • Úřad pro styk s mudly

Tento úřad by měl zajišťovat vztahy mezi kouzelníky a mudly, ale protože v souladu s mezinárodním zákonem o utajení kouzel je obecně povědomí mudlů o kouzelnickém světě mizivé, jde o velice jednostranně zaměřený úřad, který se zabývá jen středně závažnými případy střetu magie a mudlů, zatímco ty nejvážnější, jak už bylo řečeno, má na starosti úřad pro desinformace. Údajně třeba dostali na starost vyřešit spatření znamení zla mudly z okolí po mistrovství světa ve famfrpálu. Rovněž se o to měli postarat pomocí úprav paměti, tedy i zde patrně fungují mimo jiné vymazávači paměti.

Je také možné, že je to regulační úřad odpovědný za analýzu rizik a potvrzující ministerské zásahy, které mohou mít dopady na vztahy mezi kouzelníky a mudly. Například každá skrytá lokalita, kde se vyskytují kouzelní tvorové v mudlovském světě, musí být registrovaná a odsouhlasená tímto úřadem předtím, než může být zajištěna odpovídajícími kouzly (tedy v podstatě i než zasáhne krzový štáb neviditelnosti), a pokud ji úřad neodsouhlasí, ministerstvo oficiálně nemůže použít protimudlovská opatření. Vedle toho ale patrně pracují i s mudly, kteří mají důvod vědět o kouzelnickém světě a mají k němu nějaký vztah, jako třeba příbuzní kouzelníků z mudlovských rodin. 

Žádné komentáře:

Okomentovat