15. 8. 2022

Griliášové hrudky

zdroj

Griliášové hrudky (Rock cakes) jsou druh ovocných koláčků nebo sušenek. Mají mít tvrdý povrch, ale ne jako kámen, jako mívají v podání Rubeuse Hagrida - jehož hrudky byly schopné zlomit zub. Existují i v reálném světě, kde jsou "rock cakes" nebo "buns" malé, kulaté tradiční britské sladkosti, které nemají být tvrdé, ale jsou pojmenované po hrubém povrchu. Rozšířily se během druhé světové války, protože k nim bylo třeba méně ingrediencí než k jiným obvyklým čajovým sušenkám. U nás se jim potom říká griliášové hrudky, což vlastně neodpovídá úplně předloze, protože "rock cakes" se v Británii nepodávají s polevou, kdežto pravý griliáš je v podstatě jako oříškový karamel.

Podle receptu z podle tohoto webu je na jejich upečení potřeba:

  1. smíchat 225 g hladké mouky s práškem do pečiva, lžičkou soli a 110 g másla
  2. přimíchat 55 g cukru krystal a 110 g sušeného ovoce
  3. přidat 1 vejce a 3 lžíce mléka a uhníst těsto
  4. vytvarovat hrudky
  5. péct asi 15 minut v předehřáté troubě

Pravý griliáš pak podle tohoto webu sestává z cukru a oříšků ve stejném poměru, kdy se na pánvi rozehřeje cukr, přidá se troška vody a poté se přisypávají sekané oříšky, až vznikne jednolitá směs.

V sáze Harryho Pottera jsme se mohli s tímto cukrovím setkat při návštěvách Rubeuse Hagrida. Ten hrudky nabízel Ronovi Weasleymu, Hermioně Grangerové a Harrymu Potterovi velmi často, když ho přišli navštívit, a oni se většinou snažili jich pár sníst. Ale stěžovali si, že jsou moc tvrdé, lepkavé, bez chuti, což nikdy nechtěli říct přímo Hagridovi, aby mu nezranili city. Jednou do nich Hagrid přidal i rozinky. 

Během letních prázdnin ve čtvrtém díle je Hagrid dokonce poslal Harrymu k narozeninám, ale Harry se jich pro jistotu ani nedotkl. A když Hagrida všichni tři navštívili poprvé v šestém díle, už se jich raději nedotkl nikdo z nich, protože když je Harry zkusil, uslyšel zlověstný praskavý zvuk v jedné stoličce.

Žádné komentáře:

Okomentovat