22. 12. 2021

Všudylezka

Všudylezka, v originále Chizpurfle z anglického chiz - švindlovat (pravděpodobně odvozeno z chisel - podfouknout) a purfle - ozdobné lemování oblečení, je drobný kouzelný parazit. Svým vzhledem připomíná kraba, ale dorůstá zhruba jen 12 mm, měřeno včetně klepet. Má černé oči, hnědou kůži, zelená klepeta a je zařazena do kategorie XX klasifikace ministerstva kouzel mezi neškodné tvory. Dokonce i užitečné, protože její krunýř a kusadla se používají do lektvarů.

zdroj
Nicméně zcela neškodná není. Všudylezka je totiž elektrožravec a divožravec, tedy se živí magií, případně, pokud se ke zdroje magie nedostane, elektřinou. Primárně ji proto přitahují zdroje magie, takže ji lze najít v srsti hafoně nebo peří augurona, a také se ráda usazuje v domovech kouzelníků, kde jí za oběť padají kouzelné předměty. Velice ráda napadá třeba hůlky, v nichž se prokousává dřevem, aby se dostala do magického jádra, ale nepohrdne ani špinavým kotlíkem, kde se živí zbytky lektvarů. 

A co je nejhorší, neznamená to bezpečí pro mudly. Když totiž všudylezka nemá k dispozici magický zdroj obživy, klidně se vrhne i na mudlovské obydlí a tamější elektrické spotřebiče. Nejedna náhlá porucha nového přístroje, jakou si mudlové nedokáží uspokojivě vysvětlit, je tak způsobena právě všudylezkou.

Naštěstí ale jde zamoření obvykle docela snadno zvládnout patentovaným, snadno dostupným lektvarem. Akorát závažné řádění všudylezky nebo zamoření mudlovského objektu žádá návštěvu odborníků z poradny pro boj se škůdci z odboru pro dohled nad kouzelnými tvory. 

Žádné komentáře:

Okomentovat