15. 6. 2018

Záhada baziliškova pohybu

zdroj
Protože mi domů internet zavedli až včera a dosud jsem používala sdílené připojení přes mobilní data, nemohla jsem zabíjet čas na youtube, to bych skončila s daty po prvním dni, a tak jsem z nudy brouzdala po různých stránkách s diskuzemi o dírách v příběhu Harryho Pottera. Nemálo z nich se týkalo i řádění baziliška v Bradavicích, a to většinou dvou hlavních bodů - jak mohl obří had z přelomu prvního a druhého tisíciletí používat vodovodní potrubí ve zdech, a proč se nikdo za celých padesát let neobtěžoval zeptat Ufňukané Uršuly, jak zemřela.

K druhému bodu nemám co dodat, to je opravdu velká díra. Mám dojem, že Uršula vždycky toužila po pozornosti a byla velice hysterický a dramatický duch. Kterého potěšilo, když se ho začali vyptávat na jeho velkou chvíli - smrt. A mám dojem, že pokud by se kdy Brumbál nebo jakýkoli jiný učitel obtěžoval zeptat, jak že to zemřela, její vysvětlení, že se podívala k umyvadlu, tam byly takové divné oči a najednou zemřela, by jim docvaklo okamžitě. Však to docvaklo dvanáctiletým dětem. K tomu pak třeba přičtěte obecně známou skutečnost, že měl v hradu útočit jakýsi netvor, že studenti po jejich setkání zkameněli, ale to proto, že se vždy dívali skrz něco nebo na odraz toho netvora, a jestli opravdu nikdy nikoho z učitelů nenapadl bazilišek, mají Bradavice mnohem víc nekompetentních vyučujících, než se zdálo. Neříkejte mi totiž, že o baziliškovi neslyšel ani učitel péče o kouzelné tvory.

První bod je ale ošidnější a myslím, že všichni, kteří se podivují, kudy bazilišek vylézal z potrubí a jak se vešel do vodovodních rozvodů (přestože tady by se nad tím dalo mávnout rukou, jako že kouzelné rozvody, které se dokáží nedetekovatelně zvětšit), pátrají špatným směrem.

Ano, tajemná komnata byla postavena pod hradem a spojená s Uršulinou umývárnou obrovským potrubím. Těžko odhadovat, zda ona umývárna vypadala úplně stejně i v době Salazara Zmijozela, mám určité pochyby, ale to není důležité. Jakákoli rekonstrukce (zejména asi rozvody vody, které v době výstavby Bradavic neexistovaly, protože v té době zkrátka v Evropě neexistovaly) neměla na komnatu vliv. 

Jak to tak vypadá, bazilišek zkrátka vždycky vylezl z komnaty v umývárně z té obrovské roury pod umyvadlem, a stejnou cestou se do ní zase vracel. Ostatně to je přece místo, kde ho viděla Uršula. Fyzicky vylezl z potrubí vedoucí z komnaty do umývárny ven. A pak... není třeba přemýšlet, jak se nacpal do nějakého kohoutku a dostal se do zdí, jak se zdá z Hermioniny poznámky "potrubí", z které Harry a Ron vydedukovali, že právě tak se pohybuje po hradě. Nebylo by to totiž možné. Jak by mohl bazilišek na někoho útočit, kdyby se mohl pohybovat fakticky jen mezi umývárnami, když ve druhém díle k žádnému útoku v umývárně nedošlo? Kdepak.

Plazil se normálně pohodlnými chodbami. Bradavice totiž nejsou nonstop plné, po večerech mají studenti zákaz vycházet z kolejních prostor a po prvních útocích už se nesměli sami pohybovat po chodbách v jakoukoli dobu. Baziliškovi tedy nic nebránilo plazit se nepozorován po chodbách pod příkrovem tmy, kdy bylo jisté, že ho nikdo neuvidí. A také na těch chodbách útočit. Je myslím celkem nepochybné, že Colin nefotil náhodně čouhající potrubí, z kterého na něj mrknul bazilišek, Justin a skoro bezhlavý Nick se určitě náhodou nesešli u umyvadla, z kterého bazilišek vystrčil hlavu jak kreslená figurka, jejíž obří tělo se dá smrsknout podle potřeby, a i samotná Hermiona nosila zrcátko, aby se mohla dívat za roh. A jestliže měla potřebu sledovat, zda je bezpečná chodba před ní, neměla pochyby, že právě na chodbě může na baziliška narazit. Ne uvnitř potrubí v hradních zdech.

A co se týče jeho hlasu nesoucího se hradem, myslím, že i to se dá vysvětlit. Trubky nesou zvuk. A když se bazilišek plazil z podzemí nahoru do umývárny, prostě se jeho syčení rozléhalo hradem.

Žádné komentáře:

Okomentovat