12. 12. 2012

Bludníček

zdroj
Hinkypunk v originále, bludníček česky, je tvor, který se dá považovat za protějšek bludičky, a za nocí na odlehlých místech čeká, až se někdo přiblíží, aby rozsvítil své světlo a naláká dotyčného do bažiny či rybníka nebo jezera, kde se dotyčný utopí.

Nevypadá ale jako bludička, která se v některých bájích zobrazuje jako víla, ale v Harrym Potterovi jde o malého vodního tvora s jednou nohou, jenž působí, jako by byl tvořen šedým, modrým nebo bílým kouřem, ačkoli nejde o ducha. Má velké bílé oči, dvě paže a lucernu, kterou po nocích láká do svých bažin.

O bludníčcích, jakožto o nebezpečných tvorech, se v Bradavicích učí ve třetím ročníku v hodinách obrany proti černé magii. Bylo to řečeno v knize samotné, když za Remuse Lupina zaskakoval Severus Snape a místo kapitoly o bludníčcích vedl výklad o vlkodlacích.

Jednoho bludníčka měl dokonce ve třetím díle Remus Lupin zajatého v akváriu ve svém kabinetu. Často tam míval různé tvory, které v hodinách probíral, a bludníček byl jedním z nich.


Bludníček však neexistuje pouze proto, aby lákal lidi do pastí. Našlo se pro něj využití v oblasti lektvarů a jeho vylisované srdce se používá jako jedna z hlavních přísad do slunečního lektvaru.

zdroj

Tento kouzelný tvor však nemá svůj původ čistě v hlavě Rowlingové, ale v anglickém folklóru díky velkému množství nebezpečných blat a na to navazujících pověstech o bludičkách, bludníčcích a zákeřně podvedených cestujících, kteří se nechali oklamat světýlkem uprostřed noční tmy.

Žádné komentáře:

Okomentovat