6. 11. 2012

Vybraná jednoslovná kouzla I - W

Opět jsou zde zahrnuta jen ta kouzla, o kterých by samostatný článek neměl smysl, a ta, o nichž se dá více rozepsat, se svého dočkají. Proto nejsou uvedena ani k všem písmenům.

I
Imobilus
-znehybňovací kouzlo, které pro osobu či zvíře, na které je použito, zpomalí plynutí času. Použila ho Hermiona Grangerová v druhém filmu (nevím, zda knize) na omylem vypuštěné rarachy při hodině Obrany proti černé magii a Remus Lupin ve třetím díle pro znehybnění vrby mlátičky.

zdroj
L
Legilimens
-umožňuje vniknout do mysli druhého člověka, umožňuje tedy tzv. nitrozpyt. Byl používán Severusem Snapem při hodinách nitrobrany s Harrym Potterem. Pochází z latiny, kde legere je číst a mens mysl.

Locomotor
-levitující kouzlo, silnější, než wingardium leviosa. Dokáže zvedat a přenášet i živé tvory a většinou se používá v kombinaci s názvem toho, co má přenést.

M
Mobiliarmus
-formule, která přiměje stromy létat a pohybovat se

Mobiliarbus
-nepřiměje pohybovat se autobus, nýbrž slouží k přenášení rostlin. Používá se ve tvaru mobiliarbo a název rostliny.

Mobilicorpus
-jiná a legální forma imperia, neboť zde kouzelník ovládá pouze tělo tvora či člověka a ne jeho mysl.

P
Perikulo
-signalizační kouzlo, po jehož použití vyletí z hůlky červená světlice. Soutěžící ve čtvrtém díle měli za úkol použít ho při posledním úkolu turnaje tří kouzelnických škol, pokud se ocitnou v nebezpečí, které nebudou schopni zvládnout.

Pulírexo
-další z domácích kouzel, tentokrát formule, po jejímž vyslovení by se požadovaný předmět či místo mělo uklidit podle přání kouzelníka. V pátém díle ho použila Tonksová na Hedvičinu klec, ale nedokázala ho použít správně, a proto nebylo účinné.

Q
Quietus
-v latině znamená tichý a slouží k zeslabení zesíleného hlasu na původní hlasitost.

R
Reducio
-kouzlo, které po použití engorgia zmenší předmět na původní velikost.

Reducto
-ničící kouzlo, které rozbije či rovnou rozpráší daný předmět a ve filmu způsobí tlakovou vlnu, která smete poblíž stojící osobu, pokud je použito na ni. Použila ho v pátém díle Ginny Weasleyová při tréninku Brumbálovy armády a pak i při její ostré akci na odboru záhad, nebo v sedmém Harry neúspěšně při pokusu zničit viteál.

zdroj
Relacio
-bojové kouzlo, které slouží k odhození soupeře

Relashio
-obranné kouzlo sloužící k uvolnění kouzelníka z jeho pout. Použil ho Harry ve čtvrtém díle, když ho zadržovali ďasovci při plnění druhého úkolu turnaje tří kouzelnických škol, nebo Hermiona v sedmém díle. V angličtině release znamená uvolnit.

Reparo
-opravující kouzlo. Bylo použito v prvním díle Hermionou, která s ním spravila Harryho brýle. Z toho lze vyvodit, že lze použít buďto samotné reparo a namířit na předmět, nebo kouzlo posílit tím, že se přidá i název předmětu (např. okulus reparo).

Repellentus
-ač repelent odpuzuje ve světě mudlů hmyz, repellentus odpuzuje vodu. Ve třetím díle ho použila Hermiona na Harryho brýle, když byla při zápasu Nebelvíru a Mrzimoru ve famfrpálu bouře.

Riddikulus
-kouzlo, které má za úkol zesměšnit svůj cíl. Používá se proto ke zneškodnění bubáka, což je tvor, který představuje největší obavy lidí, které straší. K úspěšnému použití kouzla je tak zapotřebí namířit na bubáka, představit si něco směšného a nechat kouzlo působit.

S
Silencio
-španělsky znamená ticho a připraví člověka o hlas.

Sonorus
-kouzlo, které zesílí hlas. Použil ho ve čtvrtém díle Ludo Pytloun pro pohodlnější komentování zápasů na mistrovství světa ve famfrpálu.

T
Tergeo
-latinsky znamená čistím a dá se použít na vyčištění věcí i lidí. V šestém díle tímto kouzlem očistila Harrymu Hermiona Grangerová krev z obličeje.

V
Vitaglacius
-kouzlo, které zmrazí vodu. Ta se však nadále chová jako obyčejný led, a proto není příliš účinné v teple.

Voateaceterain
-toto krkolomné kouzlo propůjčuje zvířatům větší sílu a hrůzostrašnost. Omylem ho ve druhém díle použil Zlatoslav Lockhart, když se pokoušel zlikvidovat Malfoyem vyčarovaného hada.

W
Waddawasi
-velmi zlá a nepříjemná zraňující kletba. Je podobná kletbě sectumsempra, ale waddawasi uždibuje kousky kůže po celém těle. Léčí se překvapivě kouzlem reparo.

Waddiwasi
-je nešťastné, že tato poměrně neškodná kletba se dá zaměnit za doslova mučící. Při použití této kletby totiž není zcela jasné, co se stane, ale byla použita Lupinem ve třetím díle proti Protivovi, kdy pouze vylétla žvýkačka nacpaná do klíčové dírky a přistála mu v nose.

Žádné komentáře:

Okomentovat