29. 1. 2016

Dýňové paštičky

zdroj
V originále se tento pokrm nazývá pumpkin pasties a jde o oblíbené jídlo prodávané ve spěšném vlaku do Bradavic. Právě tam si ho také koupil Harry Potter při své první cestě do školy spolu s hromadou dalších pochoutek, když si poručil "od všeho trochu" a společně s Ronem Weasleym tak uspořádal vlakovou hostinu. A zároveň tak trochu pomocí nich začalo jeho období zamilovanosti do Cho Changové, když se ve čtvrtém díle setkali u vozíku s jídlem, kam si Cho přišla objednat dvě dýňové paštičky.

Jde patrně o obdobu typického britského pokrmu, jenž slučuje těsto a pečené maso, v podstatě masový koláček (výborné jídlo!), a v případě dýňových paštiček je místo masa a zeleniny náplní dýně. Nesouhlasí tedy s představou, kterou může název vyvolat u nás, protože nejde o paštiku, ale vzhledem ke sladké verzi o něco, co bychom patrně označili jako taštičky. Ostatně mám pocit, že zvolení této varianty by zabránilo nejen mé zmatenosti během čtení Harryho Pottera v dětství.

A lze také vyzkoušet mnoho různých receptů a těžko říct, který bude přesně odpovídat produktům prodávaným ve vlaku, takže já jako příklad uvedu jen jeden z nich. Protože však všechny recepty, co jsem našla, pochází z britských webů, a tam nejsou zrovna fandové metrického systému, jednotky jako lžička a šálek nebudu převádět. Ostatně například po nákupu domácí pekárny jsem zjistila, že i tam jsou odměrky označující šálek a lžičky, takže se to dá vyřešit nepochybně i u nás. A nebo přiměřeně.

K upečení množství například pro malé pohoštění přátel nebo rodiny budou třeba dvě rozšlehaná vejce, 3/4 šálku cukru, dýně buď konzervovaná (recept uvádí v přepočtu čtyři kila (?)) nebo dvě misky čerstvé, která se opeče v troubě a propasíruje (čímž zbude i dýňová šťáva), půl čajové lžičky soli, jedna čajová lžička skořice, půl čajové lžičky zázvoru, čtvrt čajové lžičky hřebíčku, půl čajové lžičky jamajského (hřebíčkového) pepře, jeden a 2/3 šálku kondenzovaného mléka a čtvrt kila těsta na koláč (například typické těsto na ovocný koláč, které není těžké udělat nebo i koupit)

Následně je potřeba udělat náplň smícháním všech ingrediencí kromě těsta a nechat ji patnáct minut péct asi na 210 stupňů. Následně snížit teplotu na 180 a nechat dalších 45 minut péct, až bude možné směs propíchnout, aniž by se přilepila. Pak se nechá vychladnout. Následně už je na každém, jak velké se rozhodne dělat "koláčky" nebo "paštičky". Z vyváleného těsta se vyřízne požadovaný tvar o požadované velikosti, do středu se umístí náplň a následně se pečlivě uzavře (ideální je postupovat jako u raviol) a tak pořád dokola, dokud se nespotřebuje těsto. Aby ale mohla při pečení unikat pára, je třeba každý kousek trochu naříznout nebo propíchnout a následně už jen dozlatova upéct.

Podle chuti také může následovat obměna těsta, například může jít o listové a z paštiček udělat "dýňové štrúdlíky", nebo se může cokoli dalšího přidat do náplně. Asi bych ale nedoporučila těsto kynuté, protože v něm by se dýňová chuť docela ztratila, místo náplně by byla hlavní právě ona "buchta" kolem a o něco déle by se peklo, což by už náplni nemuselo prospívat.

Žádné komentáře:

Okomentovat