3. 1. 2012

Harry Trottel a ta jemná tenata

Parodie na druhý díl Harryho Pottera. I tady se setkáváme s dvěma mladými kouzelníky a jejich kamarádkou, s existencí tajemné komnaty se záhadným tvorem uvnitř kouzelnické školy a záhadným úmrtím před padesáti lety na záchodcích.
Ale to je asi tak vše, čím se knihy podobají.

O prázdninách se mladý Harry Trottel u svých milujících příbuzných a nervově labilního bratránka velice nudí, i přes to, že se snaží vymyslet nějaký zlepšovák pro zatraktivnění jejich nabídky ubytování. Ale to jen do chvíle, co se objeví záhadný smrdutý zarostlý skřítek, který mu ukradl SIMkartu, aby si myslel, že na něj kamarádi dlabou, a nechtěl se vrátit do kouzelnické školy v Neštovicích. Maličký Bobby E-Wing to neudělal náhodou. Ví totiž o plánu svého proradného a bestiálního majitele a chce Harryho ušetřit.

Ten se ale nedá, SIMku vykoupí a nakonec stejně jako loni dorazí na nádraží. Tam ale spolu se svým nejlepším kamarádem mladým židem Benem Steinerem vypije zkažené mléko a v důsledku uvíznutí na nádražních toaletách nenastoupí do vlaku. Naštěstí je tu ale znovu Bobby a zajistí jim předražený odvoz. Tak tak se tedy vyhnou vyloučení a školní rok může začít. I když se zdá, že kromě nádherné nové studentky, sestry jejich ruského kamaráda, Tamary Zajcevové, a zvláštního přitepleného profesora zvířecí magie Narcise Samce se nebude dít nic zvláštního ani nového, opak je pravdou.

Jednou totiž sedí Ben s Harrym na Bumbálově hodině kouzelných formulek, když dovnitř vtrhne jiný student s oznámením, že se jednomu chlapci pravděpodobně udělalo zle, neboť se nemůže hnout, natož posadit, nedokáže říct, co mu je, a stojí jako socha uprostřed chodby. A není to jediný případ. I když učitelé chtějí celou situaci zamést pod koberec a zabaví košťata a pastelky, příští obětí je školníkova kočka a poté student nemelmíru, Niel Jones. Harry, Ben i Mixie tak tuší, že se něco děje, někdo studenty napadá a postupně rozšiřují seznam podezřelých individuí, na který se nakonec dostane i svatý Baziliš. Až teprve po internování Hadrina jako největšího podezřelého se spiklenci dozví, že to není žádný svatý, ale jakási baziliška vypuštěná z tajemné komnaty. A od té doby jedou všechny události rychle z kopce. Je jen na Harrym, Benovi a Mixie, s kterými se nakonec spolčí sám Narics Samec, aby situaci zachránili, našli komnatu a uvedli věci do pořádku.

Pokud má někdo dojem, že neví, jak by to měl skloňovat, opravdu to není tenata bez tenaty, ale tenata bez tenat, neboť tenata znamenají osidla. Možná vám to pomůže pochopit název. Oproti prvnímu dílu, kdy se spíš seznamujeme s bláznivou kouzelnickou akademií a jejím chodem a jen tak mimochodem se srazíme s Wolfframem, tedy pardon, Tam-tím-teutonem, teď jsme svědky celoroční drogové a sexuální jízdy mezi mladými i starými čaroději a krom toho se dovídáme i víc z Wolfframovy minulosti, včetně toho, jak vznikla jeho přezdívka. Nebo toho, jak jeho vznešený otec zahynul při porodu.

Na rozdíl od Harryho Pottera, jehož druhý, jakožto první, třetí a trochu ještě čtvrtý díl, opravdu mohou být pro děti, Harry Trottel od počátku nikoli. Jednak je tam spousta narážek, které děti nepochopí a jednak se začíná vážně dost vulgárně a brutálně rozjíždět. Nezabývá se žádnými velkými záhadami a hrdinskými činy, ale puberťáckým životem se vším, co k tomu patří. A tihle puberťáci rozhodně nejsou svatoušci, co si pod pojmem perník představí to, co jim peče maminka v troubě a co mažou marmeládou. Tak na to při čtení myslete, a pokud to pochopíte, dobře se bavte. Protože to je účel všech hlášek a situací, co se v knize vyskytují.


Žádné komentáře:

Okomentovat