18. 8. 2019

Mozkomor

zdroj
Mozkomorové, v originále dementors z latinského dēmēns - šílený, svou podstatu naznačují už svým jménem. Jsou to stvoření zla, nelidské přízraky, jimž se také říká netvoři, z kategorie duchů, považovaná za jedny z nejodpornějších. Jsou asi 3 metry vysocí, mají strupovitou šedou kůži jakoby v rozkladu, lidský tvar, místo úst zející temný otvor, nemají oči a jejich dech zní chraplavě, jako by se z místnosti snažili vysát víc než vzduch. Nosí dlouhé pláště z potrhané černé látky s kápí (ve filmu od pátého dílu kápi nemají) a jako by neslyšně klouzali těsně nad zemí, ve filmu uměli rovnou létat. Ačkoli takto připomínají přízrak nebo ducha, nejsou to bytosti v pravém slova smyslu a jejich nejbližší příbuzný je možná leda smrtiplášť, nedokáží projít pevnou překážkou.

Naopak, nejsou nehmotní, mohou i fyzicky pracovat. Například pohřbívají vězně z Azkabanu (třeba matka Bartyho Skrka Jr. zemřela v Azkabanu, zatímco se za něj vydávala, a mozkomoři tam pohřbili její tělo), a také se starají o každodenní chod vězení (třeba Sirius Black utekl, když mozkomoři otevřeli jeho celu a přinesli mu jídlo).

K jejich méně fyzickým projevům patří vyvolávání chladu, ovlivňování prostředí (ve filmu rovnou jejich okolí mrzne, rostliny odumírají a také tam ovládají jakousi formu bezhůlkové magie), schopnost vycítit emoce ostatních tvorů a vůbec vychází z toho, že inspirací pro ně byla autorčina deprese. Také se vzhledem ke spojení s chladem nejspíš nevyskytují v tropických oblastech, alespoň podle testů W.O.M.B.A.T., testů základní kouzelnické úrovně přístupných mudlům. Vlastně je jejich přirozeným prostředím pouze ostrov Azkaban a není známo, zda někdy žili i jinde s výjimkou druhé kouzelnické války, kdy je Voldemort vypustil nad celou Británii.

Pochybnosti existují i o jejich "vzniku", tedy zda se rodí nebo vznikají jinak. V původní nedefinitivní verzi třetího dílu stálo, že jsou schopni se na někom krmit natolik, až ho přivedou do stavu, v jakém se nachází sami, což může znamenat, že jsou to lidé přetvoření ostatními mozkomory. Ale nelze se na to spolehnout, když se tato informace v kánonu nakonec neobjevila. Dle autorky se mozkomoři nemnoží, ale rostou jako houby nebo plíseň tam, kde je rozklad. Ostatně jsou bezpohlavní. A stejné pochyby existují i o jejich "zániku". Zdá se totiž, že nemohou zemřít v tom smyslu, jak smrt chápou lidé, když vlastně nikdy nebyli naživu, ale jejich počty se dají omezit, pokud jim podmínky nedovolují se šířit, a v trvale nehostinných podmínkách údajně nějakým způsobem zmizí.

A co že znamená schopnost se na někom krmit? Nic menšího, než že se krmí lidským štěstím a vyvolávají tak depresi a zoufalství v každém, kdo se ocitne v jejich blízkosti. Působí, jako by ze vzduchu kolem vysávali všechno světlo a štěstí a atmosféru mění na chladnou a temnou. Přímé oběti přitom ovlivňují ještě víc. Vysávají z nich pozitivní emoce a nutí je znovu prožívat nejhorší vzpomínky. Ve filmu je to zobrazeno tak, že obličej oběti a vzduch kolem ní je rozmazaný a deformovaný, jako by z ní vysávali "vrstvu za vrstvou". Kdo zůstane v přítomnosti mozkomora příliš dlouho, proto nepřekvapivě propadne depresím a často zešílí, což je hlavní příčina děsivé reputace Azkabanu. Rubeus Hagrid třeba prohlásil, že jen po dvou měsících tam si přál prostě zemřít ve spánku. Což není divu, nelze tam před nimi uniknout. Mozkomoři se plně spoléhají na schopnost vycítit emoce a stav lidí, takže jsou schopni bezpečně sledovat vězně, ač je od sebe nerozeznají.

Tento vliv mají mozkomorové i na mudly, ačkoli ti je nemohou vidět, a na motáky, u kterých to není jisté. Moták Arabella Figgová v pátém díle lhala, že je viděla, aby potvrdila slova Harryho Pottera, jenže se neví, zda je vidět nemohla, nebo se jen na místo, kde o prázdninách v Kvikálkově napadli Harryho a Dudleyho Dursleyho, dostala pozdě. Pro kouzelníky zde navíc existuje nebezpečí, alespoň podle Remuse Luipna, že by je mohli připravit o jejich kouzelnické schopnosti. Pokud ano, činí to z mozkomorů jediné bytosti schopné trvale připravit kouzelníka o magii. Lupin to ovšem mohl myslet i metaforicky, protože mozkomor může způsobit vážnou depresi, která má na kouzlení vliv.

A kromě tohoto vlivu a krmení se na emocích mají mozkomorové ještě svou nejnebezpečnější schopnost zvanou mozkomorův polibek. Tehdy si stáhnou kápi, přisají se svými "ústy" na ústa oběti a vysají z ní duši. Ve filmu vytáhnou z oběti duši - malou zářící bílou tečku, ale nepotřebují se k ní přisát. Tím svou oběť v obou případech zanechají prázdnou skořápkou v prakticky vegetativním stavu bez možnosti uzdravení nebo vrátit se po smrti těla jako duch. Proto mnozí považují tento osud za horší než smrt. Je-li duše skutečná osobnost oběti, být políben mozkomorem znamená pro osobnost přestat existovat. Podle Severuse Snapea je téměř nesnesitelné toto sledovat.

Nikdy už ale nebylo vysvětleno, co se s duší stane. Existuje teorie, že zcela přestane existovat, nebo že zůstane uvězněna v mozkomorovi, zatímco tělo je stále naživu. Nitro mozkomora může být například i nějaký druh jiné dimenze, kde duše zůstává a třeba i komunikuje s ostatními dušemi, jež mozkomor pohltil. Někteří navíc tvrdí, že mozkomorové mohou zmizet, nejde-li použít termín zemřít, a pokud je toto pravda stejně jako teorie o uvěznění duše, právě tehdy se může osvobodit a postoupit dál. Vlastní duši však mozkomorové patrně nemají.

zdroj

Navzdory děsivé podstatě mozkomorova polibku ho občas Ministerstvo kouzel používalo jako trest, a to až do doby, kdy se ministrem stal po konci druhé kouzelnické války Kingsley Pastorek a s ním nastoupila řada reforem. Naštěstí k němu ale nesahalo často. Vlastně jedinou známou obětí z knih byl Barty Skrk Jr., který se celý čtvrtý díl vydával za Alastora Moodyho a pomáhal Voldemortovi s jeho znovuzrozením. Když pak odhalili jeho pravou identitu, očekával v Bradavicích soud, ale jakmile dorazil Kornelius Popletal, nakázal nejspíš v panice mozkomorovi, aby bez soudu provedl trest. Skrk pak již pochopitelně nebyl schopný vypovídat o návratu Voldemorta, což mu umožnilo téměř rok sbírat síly, zatímco ministerstvo jeho návrat popíralo.

Ke stejnému osudu byl odsouzen ve třetím díle ještě Sirius Black, když ho dopadli na bradavických pozemcích po útěku z Azkabanu. Naštěstí pro něj ho ale zachránili Harry a Hermiona Grangerová. Ale dovozuje se z toho, že mozkomorův polibek je určen pro vězně, kteří utekli z Azkabanu (možná, kromě útěků po nástupu Voldemorta k moci nejsou kromě Siriuse a Bartyho zaznamenány další). Působí to pravděpodobně i proto, že před druhým obdobím Voldemortovy nadvlády ministerstvo neodsuzovalo k mozkomorově polibku ani tak těžké zločince jako Lestrangeovy. Pouze za Voldemortova nového režimu během druhé kouzelnické války vyhrožovali mozkomorovým polibkem kouzelníkům z mudlovských rodin, pokud se budou vzpírat vyšetřování a případnému zatčení.

Neznamená to ale, že se mozkomorové klidně nepokusili políbit i jiné oběti bez povolení. Duši se například pokusili vysát z Harryho, Hermiony a Siriuse na konci třetího dílu, když je přepadli u Černého jezera, aniž by o tom kdokoli z ministerstva tušil. V pátém díle pak na tajný pokyn Dolores Umbridgeové napadli Harryho a Dudleyho, a nebýt toho, že Harry dokázal vyčarovat patrona, on i Dudley by jim podlehli - a zda Umbridgeová zamýšlela až takový výsledek, není zcela jisté.

Možná proto se vede diskuze o jejich sebeuvědomění. Podle Albuse Brumbála nemají emoce, slitování, neodpouští, nedělají rozdíly mezi oběťmi, jediné, co je zajímá, je jejich potrava. Nechají se snadno přilákat emocemi a nezdá se, že by se snažili ovládat. Neukazuje to však nutně na nízkou inteligenci, možná spíš na absenci loajality a hodnot podobných lidským. Jsou totiž dost inteligentní, aby dokázali využívat příležitostí - roky sloužili minsiterstvu, protože jim dovolovalo strážit Azkaban a krmit se na štěstí a naději tamějších vězňů. Nebo také rozumí jednoduchým pokynům, takže je ministr Popletal používal jako strážce ve čtvrtém díle a mohli eskortovat vězně do a od řízení před komisí pro registraci kouzelníků z mudlovských rodin v sedmém díle, a komunikují, protože ministerstvo od nich zjistilo, co říkal Sirius Black ze spaní během svého pobytu v Azkabanu.

zdroj

Což je, jak už jsem uvedla, jediné přirozené prostředí mozkomorů. Ostrov Azkaban v Severním moři, který nikdy nebyl na žádný kouzelnických ani mudlovských mapách. Nejspíš první obyvatel ostrova a možná i tvůrce mozkomorů, černokněžník Ekrizdis, tam provozoval nejhorší druhy černé magie a vybudoval pevnost, kam lákal mudlovské námořníky, mučil je a zabíjel (není vyloučeno, že právě toto je původ mozkomorů odpovídající výše uvedené nepotvrzené teorii). Proto si také zajistil, aby ho nikdo nenašel a nerušil. Po jeho smrti ale ochranná a zakrývací kouzla povolila a britské ministerstvo kouzel ostrov objevilo. Ti, kteří se vydali tamější opuštěnou pevnost prozkoumat, ji mimo jiné našli zamořenou právě mozkomory. Jenomže se báli případného odporu, když se pokusí dosud neznámé stvůry vykázat, a tak se ministerstvo nakonec rozhodlo tuto kolonii nechat být.

V roce 1718 se ale ministrem kouzel stal Damocles Rowle a ten se rozhodl temnou podstatu a umístění Azkabanu využít. Mozkomory viděl jako výhodu - zaměstnal je jako stráže, kteří mu ušetří zlato i kouzelnické zaměstnance, a navzdory protestům vytvořil z pevnosti vězení. Protesty stejně nikdy nedosáhly takové intenzity, aby se tamější poměry po následujících 300 let jakkoli změnily. Někdy mezi lety 1733 a 1747 například navštívil Azkaban další ministr Eldritch Diggory a naprosto ho zděsilo zoufalství a šílenství, které mozkomoři rozsévali mezi vězni, takže sestavil výbor pro nalezení alternativního řešení. Setkal se ale s obavami z případné invaze mozkomorů na pevninu, a nakonec zemřel na dračí spalničky, takže jeho úsilí nikam nevedlo.

Ministerstvo navíc začalo mozkomory vnímat jako své stálé zaměstnance čím dál víc. Přestože jejich základní úkol byl strážit Azkaban, někdy je ministři a bystrozoři používali k dalším, jako strážit jiné lokace, eskortovat vězně k soudům a lovit určité druhy zločinců. Mnohým kouzelníkům to vyhovovalo. Měli dojem, že mohou klidně spát, když mozkomorové prakticky znemožňují útěky zločinců. Také si, jako třeba Alastor Moody, mysleli, že násilničtí kouzelníci jako smrtijedi si to zaslouží. A byla jich většina, takže ti, kdož věřili v nevypočitatelnou a nedůvěryhodnou náturu mozkomorů a obávali se změny jejich loajality, jako třeba Brumbál, nebyli vyslyšeni. Tyto obavy se navíc nepotvrdily ani během první kouzelnické války. Přestože totiž alespoň Voldemort považoval mozkomory za přirozené spojence černokněžníků, nepokusil se je tehdy naverbovat a během války i po ní mozkomorové spolehlivě střežili i pochytané smrtijedy. Pravda se ale nakonec přece jen ukázala a v nedávné minulosti naštěstí v kouzelnickém světě proběhly zásadní etické reformy.

V samotné sáze se mozkomorové poprvé objevili ve třetím díle. Tehdy je ministerstvo poslalo hlídat Bradavice po útěku údajného masového vraha Siriuse Blacka z Azkabanu. Mozkomorové proto prohledávali už bradavický vlak před jeho příjezdem do Prasinek, kde se s nimi poprvé setkali Harry, Ron Weasley a Hermiona. Harry tak zjistil, že když se ocitne v blízkosti mozkomorů, přimějí ho znovu prožít smrt jeho rodičů. Naštěstí pro něj je Brumbál odmítl vpustit přímo na školní pozemky, a považoval je za tak nebezpečné, že je nenechal prohledat školu ani poté, co se zjistilo, že se do ní Sirius vloupal.

Pouze během jednoho famfrpálového zápasu mozkomorové nečekaně pronikli na hřiště, kde se soustředili hlavně na Harryho (nejspíš kvůli jeho velmi špatnému dětství a spoustě špatných vzpomínek), připravili ho o vědomí a on spadl z koštěte. I když Lupin později prohlásil, že mozkomory přilákala hlavně atmosféra vzrušení během zápasu a hromada emocí mezi diváky. Aby se Harry dokázal ubránit dalším takovým příhodám, naučil ho pak Lupin patronovo zaklínadlo, takže když se během dalšího zápasu Draco Malfoy, Vincent Crabbe, Gregory Goyle a Marcus Flint převlékli za mozkomory, Harry, ač ještě nedokázal vyvolat kompletního patrona, proti nim kouzlo i tak vyslal a pokračoval v zápase (zatímco provinilci dostali školní trest).

V tom samém díle na konci roku se s nimi ale znovu setkal doopravdy, když jeho, Hermionu a Siriuse napadla skupina mozkomorů u Černého jezera. Zachránil je ale patron, jehož vyslal budoucí Harry, který se na místo dostal díky obraceči času. Tehdy Harry zjistil, že jeho patron má podobu jelena, stejně jako patron jeho otce a zároveň i zvířecí podoba, již na sebe jeho otec bral jako zvěromág. A protože mozkomorové se tehdy zcela bez příčiny pokusili dát polibek nejen Siriusovi, ale i Harrymu, konečně to přimělo Popletala, aby je z Bradavic odvolal.

zdroj
Mozkomorové se objevili krátce i ve čtvrtém díle, kdy si Harry při plnění třetího úkolu v Turnaji tří kouzelnických škol myslel, že před ním stojí mozkomor, a tak vyvolal patrona, ale když mozkomor před patronem couval a zakopl, Harry pochopil, že je to jen bubák. Důležitější roli měli mozkomorové až v pátém díle. Hned na jeho začátku se Harry spolu s Dudleym setkali s mozkomory v Kvikálkově, kam je tajně a nelegálně poslala Dolores Umbridgeová, aby umlčela Harryho a jeho prohlášení, že se vrátil lord Voldemort. Harry proti nim úspěšně použil patrona, ovšem dostal se před disciplinární komisi kvůli použití magie před mudly nezletilým. Naštěstí nebyl potrestán, protože soud s Brumbálovou pomocí přesvědčil, že šlo o sebeobranu. A téměř rok poté Umbridgeová přiznala, co se vlastně stalo.

Na konci pátého dílu už pak bylo i zřejmé, že mozkomorové vůbec nejsou věrní ministerstvu. V průběhu pátého dílu došlo k hromadnému útěku z Azkabanu, u něhož mnoho lidí získalo podezření, že ho mozkomorové víceméně umožnili, a když na konci viděli na ministerstvu samotného Voldemorta, skutečnost se dál nedala popírat. Voldemort nabídl mozkomorům více obětí a možnost volně se pohybovat po Británii a situace se stala tak vážnou, že na začátku šestého dílu musel Popletal přiznat pravdu mudlovskému ministerskému předsedovi Velké Británie, protože i mudlové se ptali, proč je v létě všude takový chlad a mlha.

A nakonec v sedmém díle je Voldemort začal využívat pro výsostně nechutné účely, jak se ukázalo, když se Harry, Ron a Hermiona vloupali na ministerstvo kouzel v přestrojení, aby získali medailon Salazara Zmiojzela jakožto jeden z viteálů. Hermiona přeměněná v Mafaldu Hopkirkovou a Harry v Alberta Runcorna se dostali až do posledního podlaží - do soudních síní, kde zjistili, že mozkomorové přivádí a odvádí mudlovské kouzelníky před komisi pro registraci kouzelníků z mudlovských rodin, pokud jsou usvědčeni z "krádeže kouzelnických schopností", tak si je rovnou přebírají do Azkabanu, a také je děsí během výslechů. Což Harry samozřejmě nemohl sledovat, a tak navzdory snaze zůstat nenápadný všechny přítomné vězně osvobodil.

O nějakou dobu později, když už ve svém putování za viteály zamířili na poslední místo, do Bradavic, se přemístili do Prasinek, kde nevědomky aktivovali ječivé kouzlo nastražené smrtijedy. Schovali se sice včas pod neviditelným pláštěm, jenže smrtijedi právě proto vypustili mozkomory, kteří své oběti nepotřebují vidět. Harryho tak přinutili vyslat jeho dobře známého patrona, a protože se odtamtud nikdo nemohl přemístit pryč (smrtijedi Prasinky začarovali proti přemisťování), vypadalo to s nimi bledě. Naštěstí se objevil Aberforth Brumbál, který smrtijedům namluvil, že Harryho patron byl jeho patron - kozel, a že kouzlo reagovalo, protože ven pouštěl kočku, a pak všechny schoval ve svém hostinci.

Později, když do Bradavic dorazil i Voldemort a rozpoutala se bitva, přidali se mozkomorové i do ní na jeho stranu. Mnoho bojujících mělo problémy vyvolat patrony kvůli všem hrůzám, jaké v poslední době zažili, ale není známo, že by některý z padlých byl obětí právě mozkomorů. A poté, když se Harry vydal přímo k Voldemortovi do Zapovězeného lesa, setkal se tam s dalšími mozkomory - jeho stráží, ale přítomnost duší Jamese a Lily Potterových, Siriuse a Lupina přivolaných kamenem vzkříšení ho ochránila stejně jako patron. A nakonec, když Voldemort definitivně padl, už se mozkomorové ke své původní roli nevrátili. Po válce se stal ministrem Kingsley Pastorek a vzhledem k jejich činům během války a k reformám, které se za jeho vlády odehrály, je rozpustil a Azkaban dostali do správy bystrozorové. Neví se jen, kam mozkomorové zmizeli.

zdroj

Ať už ale zmizeli kamkoli, nebo ať snad přestali existovat úplně, je proti nim stále známá ochrana. Ta nejúčinnější již byla zmíněna, totiž patronovo zaklínadlo. Nikdo zatím nedokázal mozkomora zabít a není vyloučeno, že to fyzicky ani nejde. Jen odehnat. A k tomu právě slouží patronovo zaklínadlo. To vyvolá patrona, kouzelnou manifestaci dobré vůle a štěstí, na kterých se mozkomor nemůže krmit, protože patron není živá bytost, což přináší různé úrovně ochrany dle kouzelné síly dotyčného kouzelníka. S dostatečnou schopností kouzelníka může patron přijmout podobu zvířete, s nímž má onen kouzelník nějaké spojení, a jeden schopný kouzelník může zadržet tucty, ne-li stovky mozkomorů, jak to předvedl Harry ve třetím ročníku. Nižší beztvará forma mozkomory jen zpomalí a většinou dlouho nevydrží, fyzický patron naopak na mozkomory přímo útočí a nutí je zmizet. Ve filmu ještě místo toho vyšle energetický výboj, který mozkomory donutí odlétnout.

Obdobně pak zjevně fungují i duše, jež přivede zpět na svět kámen vzkříšení, ale vzhledem k tomu, že je kámen vzkříšení jen jeden a kromě jeho prvního držitele a Harryho není zaznamenáno, zda ho kdy použil někdo další, nejde o běžnou ochranu.

Potom existují i způsoby, jak omezit jejich vliv. Třeba pokud je kouzelník zvěromág. Mozkomoři nemohou pořádně cítit méně komplexní myšlenky a emoce člověka, když na sebe vezme podobu zvířete, a to umožňuje dočasně jim zabránit vysávat ty pozitivní. Toho využil třeba Sirius, který se v Azkabanu přeměňoval na psa a nakonec v této podobě i uprchnul. Mozkomorové si sice změn všímali, jenže neznali příčinu, tak si mysleli, že Sirius přichází o rozum. Podobného efektu lze dosáhnout i tehdy, když se dotyčný nesoustředí na pozitivní myšlenky, ale na obsese nebo něco, co mu dodává sílu, aniž by vyvolávalo štěstí. Například Sirius se soustředil na svou nevinu a na touhu ochránit Harryho, Bellatrix Lestrangeová zase na obsesi Voldemortem a nenávist vůči nečistokrevným kouzelníkům. Na druhou stranu by ovšem mohlo fungovat i "předávkování" štěstím, protože když se v sedmém díle vrátil Harry po střetu s Voldemortem v Zapovězeném lese z "limba", natolik ho přemohla radost ze života, že na něj mozkomorové neměli žádný vliv.

Dále jsou tu možná preventivní opatření, jako lektvar felix felicis zvyšující štěstí a tak i šanci nenarazit na mozkomory, nebo se jim ubránit, nebo nitrozpyt k tomu, aby si kouzelník udržel sebejistotu a zklidnil své emoce - a tím i schopnost snadněji vyčarovat silnějšího patrona. A z následných opatření nelze nezmínit čokoládu, jejíž schopnost zlepšit náladu je známá i mudlům. Ovšem jde jen o omezenou pomoc. Zásadní je najít způsob, jak s příčinou, tedy mozkomory - nebo depresí, bojovat a najít trvalejší štěstí.

Jen nic z toho údajně netrápí černokněžníky, kteří nejen že nemohou běžně vyvolat patrona, ale ani to nemají potřebovat, protože se poddali zlu a spojili se s tím, čím jsou protkaní i mozkomorové. Jenže s tím nemůžu souhlasit. Jak jsme velmi dobře viděli, mozkomorové se na černokněžnících krmí úplně stejně jako na jiných, a i když černokněžník určitě má s vyvoláním patrona velké problémy, mozkomor nemá důvod ho nenapadnout. Snad jen, pokud je to myšleno tak, že na ně primárně neútočí, mohou-li se snadno dostat k jinému zdroji potravy.

zdroj

A na závěr je tu jedna zajímavost. I když hlavní předlohou byla autorčina deprese, tato stvoření mohou mít určitý předobraz v reálném folklóru, konkrétně v irském. Tam se vyskytují bytosti zvané "sluagh", což jsou neklidné duše mrtvých tak zkažených, že je odvrhlo samo zlo, přicházejících jako hejno ptáků hledat dům s umírající osobou, jejíž duši chtějí ukrást. Byli velmi krátce zobrazeni například i v seriálu Teen Wolf a kradení duší je s mozkomory nepochybně spojuje.

5 komentářů:

  1. Ahoj nebude vadit když tento článek použiju do videa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec ne, pokud bude uvedený mezi zdroji, dal mi docela dost práce.

      Vymazat
  2. Anonymní17.12.23

    super clanek

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní23.1.24

    🤔😱🤐😐😑😶

    OdpovědětVymazat