14. 2. 2019

Brumbálovy přešlapy v učitelském sboru

Bradavice. Škola pro všechny, kteří tam mají zájem studovat kouzla a čáry - a mají magické schopnosti. Primárně pro Brity/Iry, asi by neodmítla ani cizince. A v jejím čele Albus Brumbál, Nejvyšší divotvůrce Starostolce, nositel Merlinova řádu první třídy a tak dále a tak dále. Zkrátka jeden z nejschopnějších kouzelníků, zkušený akademik, velice mocný praktik, dokonce i badatel v oblasti kouzel. S pochybnou morálkou, protože za fasádou benevolentního a chápavého mentora se skrývá manipulátor a někdy se zdá, že troll. Přeneseně. Ovšem nedá se mu upřít, že se snaží udržet školu v chodu, něco studentům předat a zajistit obecné dobro. Pročež neváhá obětovat dobro individuální. Nebo studenty, když se nemůže obtěžovat zabývat podružnými dírami v zabezpečení školních pozemků. Ale to je vedlejší. Je nejlepší ředitel, jakého kdy Bradavice měly, ne? Tvrdí to přece Hagrid!

No... Za školu a své studenty se umí bít. Třeba v pátém díle na sebe bez váhání převzal odpovědnost za Brumbálovu armádu a stal se vyhnancem, než aby do chřtánu ministerstva hodil několik desítek dětí. Vůbec žonglovat s ministerstvem, školní radou a všemi byrokratickými tlaky mu jde. A s něčím samozřejmě hnout nedokáže ani on. Třeba s ministerskými výnosy. Ale některé jeho pedagogické přešlapy jsou víc než udivující a především téměř či zcela osudné. Všem.

zdroj
Jen poznámka, nehodlám rozebírat všechny ne úplně vhodné učitele, protože za některé nejde vinit ani Brumbála. Hlavně za Dolores Umbridgeovou. S tou Brumbál nemohl nic dělat, snad je jen zvláštní, že se k němu nedonesly její velmi nepřístojné tresty. Nebo Remuse Lupina. Nebýt Snapeovy zášti, o jeho vlkodlačím prokletí se nikdo nedozví a stal by se učitelem roku. A nechci slyšet ani otřepaný argument, že Snape a Brumbál ovládali nitrozpyt a měli rozkrýt všechna tajemství Alastora Moodyho a Quirinuse Quirrella první den. Vy byste na potkání všem hned lezli do hlavy, a to i přátelům či letitým podřízeným, jako zde byli Quirrell a Moody? Že ovládám prostředky k odhalení podvodu neznamená, že je neustále používám na všechny kolem. Nebo že je používám na ty, které nemám zrovna důvod podezírat, a ještě k tomu vím, že by vyskočili z kůže. Jako Moody. Roboti zkrátka ve světě Harryho Pottera instituce nevedou a důvěra a spoléhání na staré známosti tam funguje jako všude jinde. Jinde je ale zarážející, že Brumbál nezjišťoval, jak vlastně jeho učitelé učí. Nebo rovnou věděl, že hrůzně, a nechal to být.

Hned z kraje Quirinus Quirrell.
Nebylo zrovna zjevné, že má pod čepicí. Voldemorta. A je směšné, že by měl Brumbál učitele šacovat a strhávat jim pokrývky hlavy, páč náboženství ve škole nechceme. Nebo je vyhazovat pro slabé nervy. Naopak Quirrell skutečně měl pod čepicí, byl talentovaný a osvědčený učitel. Než se napojil na pána Zla, učil studium mudlů, takže proč ho podezírat. 
Jedna věc ale zvláštní je. Že Quirrella nikdy nikdo nepopotahoval, když se v prvním díle při famfrpálovém zápase pokusil zabít Harryho. Minimálně Snape zjevně věděl, že ho zkouší uřknout (alespoň věděl, že se má snažit o protikouzlo), a i kdyby si nevšiml konkrétně Quirrella, to by nezjišťoval kdo a proč to byl? Nikomu to neřekl? Dokonce i Brumbál se spokojil s vysvětlením, že se jen tak z plezíru zbláznilo jedno koště a sám si nevšiml ničeho, ačkoli jedenáctileté děvče poznalo uřknutí okamžitě? Brumbál?

zdroj

Samozřejmě Zlatoslav Lockhart.
Ano, oblbnul celou kouzelnickou společnost svými knihami a paměťovými kouzly. Léta byl celebritou chvástající se letitým bojem proti černé magii. Proč ho nevzít, přestože ho nikdo nikdy nemohl vidět opravdu něco dokázat (kromě úspěšného podnikání)? Nával uchazečů po smrti Quirrella asi nenastal. A dejme tomu, že ani Brumbál si nevšiml, jak Lockhart kecá. Ačkoli jestli s ním alespoň jednou promluvil, je to podezřelé. Dvanáctiletí kluci ho prohlédli během pěti minut. 
Ovšem to si nikdy u nezkušených učitelů neověřoval, jak jim nová profese jde? Lockhart byl spisovatel, buisnessman a dle svých slov dobrodruh. Dosud se nevěnoval péči o rozvoj mládeže, nepracoval v tak velkém kolektivu jako je škola. Tudíž... ho Brumbál hodil do vody, řekl plav a obrátil se zády? Nikdy se neptal, jak vypadají jeho hodiny? Nikdy neviděl jeho testy, kde zkoušel ze své oblíbené barvy a vůně? Nikdy neslyšel o pohromách jako třeba raraších? Nikdo si nikdo nestěžoval rodičům a ti obratem vedení? Přece ho nemilovali všichni, byl spíš takovej Kanye. Chápu, že pokud by to zjistil, měnit učitele u nelukrativního místa v půlce roku je otrava, ale mávnout rukou, i když zničil výuku i těm, kdo skládali NKÚ a OVCE?

zdroj

Hned potom Sybilla Trelawneyová.
My víme, že ji Brumbál do Bradavic zašil pro její ochranu, ale sám také přiznal, že o její neschopnosti ví. A že jasnovidectví mu nevoní. Ostatně je to předmět, kde sice můžete přelouskat teorie, ale kde jsme se přesvědčili, že věštby fungují, jen když máte nadání je v transu vyslovit. A to se nenaučíte. Trelawneyová ze sebe proto pouze dělala šaška při vykládání nefunkčního šarlatánství. Alespoň šlo ale o nedůležitý volitelňák, který si studenti mohli dávat pro pohodu. Jako já tehdy kresbu pro nevýtvarníky. Čtyři kredity za dvě hodiny šmrdlání uhlem týdně, no neber to.

zdroj

Pak Rubeus Hagrid.
Merline, tohle je darda. Jistě, ten poloobr byl hodný chlap. Měl rád zvířata, měl rád studenty, nikdy prakticky nevyrostl  z bradavických let a kompenzoval si nespravedlivé vyhození ze školy a vůbec nefér životní úděl. Zcela neškodně a jako klíčník a šafář i většinou zcela kompetentně. Až na tendenci chovat příšery. Už jeho znalost Zapovězeného lesa a vztahy, jaké si tam vybudoval a jaké mu tam pak zajistily unikátní možnosti, jsou známkou schopného hajného. A u toho měl zůstat.
O pedagogice totiž nevěděl nic, a ačkoli mohl předat mnoho vědomostí, byl zoufale nepřipravený na formální stránku výuky. Na odpovědnost. Přistupoval k hodinám dětinsky a třeba jeho výuka ve čtvrtém díle sestávající vlastně jen z neznámých a vysoce nebezpečných třaskavých skvorejšů byla z pohledu vedení předmětu katastrofa. Bez ohledu na jeho city, Červotočková učila líp. A... obávám se, že jen o to přesně šlo. Brumbál nechtěl ranit jeho city, hodilo se mu bezstarostně zabít dvě mouchy jednou ranou, a tak mu kývl. Bez ohledu na to, že musel vědět, co se stane. Musel znát Hagridovy limity, jeho jednodušší život, jeho absenci teoretického vzdělání, nekompetenci pro vyšší úřad, tendenci bagatelizovat krvelačné bestie. Znal ho od jeho 11! Zkrátka, očištěno od předsudků Umbridgeové, existovaly validní důvody, proč Hagrid nikdy učit neměl.

zdroj

A Alastor Moody.
Hele, myšlenka dobrá. Je sice trhlý, ale je to ověřená legenda, která o boji proti černé magii ví tolik, co málokdo. Starý praktik. Velmi užitečná postava a mentor. A samozřejmě neříkám, že Brumbál měl být vševědoucí a zjistit si náhlým vnuknutím, že jeho podobu si vypůjčil Barty Skrk Jr. Ale i bez toho je podivné, že byl s jeho výukou spokojený.
Jednak měl Moody onen slavný incident s fretkou Malfoyem a jednak kletby, které se nepromíjejí? Ukázat je na pavoucích, no dobrá, je to Pošuk Moody. Ale na studentech? Použití kletby, která se nepromíjí, proti jinému člověku, znamená jednosměrný lístek do Azkabanu! Vzhledem k tomu, co za temnou magii jsou, bez výjimky pro účel výuky! To Brumbál nikdy nezjistil, že mu ve škole opakovaně porušuje přísný zákon? Že mu proti studentům opakovaně používají imperius? Nebo to věděl a neřešil? Určitě to nevědělo ministerstvo, to by dostalo psotník, ale Brumbál? Nezkoušel mít nad známým pošukem alespoň trochu dohled? Když neměl čas sám, měl celý učitelský sbor. Vážně necítil potřebu si ověřit, že někomu, kdo nikdy neučil, se nevymyká třída z rukou? Ale to nic, škola hrou, ne?

zdroj

No a Severus Snape.
U Merlinových nejšpinavějších spodků, Snape. Brumbálův nejčernější puntík. Tohoto člověka měli držet od dětí tak daleko, jako se Malfoy drží od mudlů. Obdobně jako Trelawneyová byl v Bradavicích kvůli závažným důvodům dopadajícím na celou kouzelnickou společnost Jenže na rozdíl od ní, Snape učil jeden z páteřních předmětů provázející studenty od prvního ročníku, ty "šťastnější" až do posledního. A příšerně! Byl brutální šikanér! Psychicky své studenty týral, takového Nevilla  Longbottoma systematicky rozložil, fyzicky se také nenechal pobízet, a pokud nešlo o Zmijozel, neobtěžoval se zasáhnout, když se brutálně šikanovali navzájem. To vše od doby, kdy jeho svěřencům bylo 11. Spolehlivě znechutil lektvary několika generacím a zajistil, že spousta malých kouzelníků, kteří by měli potenciál, se je nikdy nenaučila.
To vše proto, že se nikdy nepřenesl přes vlastní zážitky šikany a rozhodl se jednání, jehož se vůči němu dopouštěla čtveřice puberťáků (a on vůči nim) vytrvale vracet stovkám nevinných. Prvotřídní ukázka člověka, jenž nemá ve školství co dělat. I tohle Brumbál věděl. Věděl dokonce mnohem víc. Věděl o věcech, které Snape spáchal jako smrtijed. Věděl i o nezdravé posedlosti Lilly Potterovou, kterou vydával za ublíženou lásku. A tak z něj kromě toho, že mu dovolil roky tyranizovat 3/4 školy, ještě udělal ředitele koleje!
Ne, Snape možná zkusil vykoupit roky věrného smrtijedství rolí špeha pro Fénixův řád a v sedmém díle i mírněním dopadů řádění smrtijedů v Bradavicích. Ale nikdy se nevykoupil z ostatních hříchů. Člověk, který 17 let aktivně a s potěšením deptá děti proto, že jemu jako dítěti spolužáci ublížili a jeho otec byl vůl, není kompletně vykupitelný. Neexistuje omluva pro to, že zůstal na postu učitele i po prvním pádu Voldemorta. Žádná. Však to srovnejte s Horáciem Křiklanem. Změna atmosféry jak kdyby z ní vylítli na oběžnou dráhu a na snahu vám nikdo nedupe jen proto, že se odvažujete obtěžovat školní docházkou. Ten si vás maximálně nezapamatuje, aspoň podle filmu, ale co je jeden Wallenby proti sedmi letům Snapea.

zdroj
Zkrátka co se týče Brumbálova stylu najímání učitelů....

zdroj

7 komentářů:

  1. Atheira22.2.19

    Pár těch výkvětů se do učitelského sboru docela hodí, vezmeme-li jako šablonu praxi ze skutečného světa. Člověk se až diví, kolik debilů se na té pozici udrží i dlouhé roky. Ale abych neodbíhala od Bradavic. Trelawneyovou bych ani tolik neřešila, je sice v podstatě k ničemu, ale volitelný "výchovy" stejně nikdy nikoho ještě nic nenaučily, pokud pro to sám neměl vlohy, a takový se pak nějak vypořádá i s tím, že ho to učí někdo jako ona...
    Některé věci byly spíš smůla, taková blbá náhoda, třeba zrovna Quirrell. Tohle by nepředvídal asi nikdo a i v těch dalších situacích se jen těžko ukazovalo přímo na něj. Pokud Snape vyloženě nevěděl, že za tím koštětem je on a s Brumbálem by to řešil, nebyl nejmenší důvod, proč podezřívat právě jeho. On to koště mohl mít na svědomí klidně nějaký student, co Harryho nemusí. A kdo se k tomu přizná, když Brumbál prakticky nikdy nic neřeší. Šikana mezi studenty se v Bradavicích zřejmě taky nikdy moc nehrotila. (To je další věc, řešil někdy někdo - kdokoli - cokoli divnýho, potenciálně nebezpečnýho s někým kompetentním? Harry, Ron i Hermiona plno věcí tajili a řešili po svém místo aby s tím za někým šli - a spíš ne za Brumbálem, jako třeba za McGonagallovou, která by určitě nemávla rukou a nenabídla jim bonbon a nevyšoupla je ze dveří. Stejně tak vůbec nemusela vyplout na povrch řada praktik z hodin. Jak u Lockharta, tak i u Moodyho. Pokud vím, veřejně před někým z dalších učitelů se stal jen ten incident s fretkou. Že se nikdo neptal a nezajímal, to už je věc druhá.)

    Ale opravdový výraz debility je nechat učit Snapea a Hagrida, tam asi fakt není nic, co by ten krok omlouvalo. Že má Snape hodně pošramocený ego a je těžce nevyrovnaný a neschopný se s mnoha věcmi srovnat, musel vidět každý a po tolika letech známosti by to pro Brumbála mělo být až alarmující. Všechno na něj vyloženě muselo řvát, že tohle do školy ne. Co je na tom, že ve skutečnosti třeba není doopravdy zlý člověk... Ale vozí se po dětech. Jeho chování by špatně snášeli i dospělí v pozici jeho podřízených, natož malé děti.
    A zatímco Snape měl našlápnuto zničit některé studenty po psychické stránce, pošlem na ně ještě Hagrida, ten je při troše štěstí zabije až při třetí hodině.
    Brumbál musel vědět, že ačkoli všem těm tvorům rozumí a péči o ně zvládá a je každým coulem dobrák, nebude děti učit normálně, ale dřív nebo později je vystaví něčemu, co by klidně někoho mohlo i zabít, protože nemá IQ ani průměrnýho člověka. Doprčic, vždyť jeho matka byla obryně. Průměrný inteligence by měl naději dosáhnout možná v případě, že by jeho táta byl doslova génius, a to mluvíme jen o naději, genetika je svině.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hej, srovnání jasnovidectví a výchov je naprosto přesné! :D
      Ale jinak to je právě ono - že se nikdo neptal a nezajímal. Tohle jde za Brumbálem, měl se zajímat. Ohledně interních záležitostí to byl prostě vlastně ředitel těžce na baterky, když se jeden zamyslí..

      Vymazat
    2. Atheira23.2.19

      Největší průser je to samozřejmě Brumbálův, ředitelování mu zatraceně nešlo, ale aspoň projevit snahu věci řešit mohl kdokoli jiný z učitelského sboru. Jeden z mála kompetentních na post učitele, kdo se dokonce i o ty studenty zajímal a nebylo mu lhostejné, co se kolem děje, byl Lupin, jenže ten představoval přece strašný problém. Tak pryč s ním.
      No jo, ale když plno zápletek vzniklo nebo mělo větší pole působení právě díky tomu, jak to v Bradavicích vypadá, o čem by to pak bylo, kdyby to tam nebylo jak u blbečků na dvorečku? :D

      Vymazat
  2. Jako Brumbál je osobností docela bídák. Takhle, pohrával si s Harrym, přestože věděl, že Harry prostě musí umřít atp. Nebo ve Fantastických zvířatech, on není až tak hodný :D i když to tak vypadá a fakt, pro větší dobro je schopen přinést oběti. Což by takový dobrák neměl dělat.
    Jako jeho učitelský sbor, já nevím, JKR ale prostě potřebovala zápletku.
    Snape je jako učitel super, já kolem něho neprožívala ten doják, ale všimla sis v knížkách nebo ve filmech jak se k němu Harry už od začátku chová (například scéna na chodbě, první díl, Harry se na něj mračí a propichuje ho pohledem, očima neuhne, to by naštvalo víc lidí)? Příjde mi, že čím je divák/čtenář starší, tím víc má pochopení pro Snape(a) a víc nechápe Harryho a jeho bandu.
    Ve filmech to sice není, ale Snape je jeden z mála, kdo by na černou magii mohl být učitel roku- měl v tom praxi a zároveň neměl až takové tendence svoje studenty zabíjet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A Nevilla omluvíme jak? Jaké výmluvy má pro šikanu všech těch, kteří ho neprovokovali? A vůbec týrání dětí neomluví, ze se na něj děti mračí (ho asi navíc těžko budou milovat, když on sám je nesnáší). To fakt ne. Snape byl příšerný učitel, vydeptal nejednu generaci a donutit dítě zabít domácího mazlíčka (donutil Nevilla dát Tevorovi lektvar v domnění, že ho to zabije - nevěděl, že Hermiona mu tajně pomohla) jen tak jako fajn konec hodiny... Pro toho nikdy pochopení mít nebudu. Učitel to byl zrůdnej.

      Hele představ si chemikáře na základce. Nenávidí děti, všechny kromě svojí třídy otevřeně uráží co do schopností, inteligence a i vzhledu, cokoli udělá jeho třída zamete pod koberec, ale sebemenší provinění někoho jiného je průser jak vrata, vybere od tebe písemku, celkem dobře napsanou, schválně projde kolem umyvadla, ve kterým stojí voda, schválně ji tam upustí a dá ti kouli, chytrou holku, která mu správně odpoví, ponižuje, protože je jiný rasy, než se mu pozdává, tebe konkrétně nenávidí proto, že tvoje máma si radši vzala chlapa, kterej z puberty celkem vyrost, než někoho, kdo se dal k teroristům útočícím konkrétně na její vlastní rasu i přes její výslovné protesty (a nakonec jeho teroristickej šéf oba dva zabil, lvím podílem díky tomu, co mu prozradil), nervově labilní dítě donutí donést do školy milovanýho křečka a nalije do něj na konci chemie tekutinu, s kterou jste prováděli pokusy, s tím, že pokud to udělal správně (a čeká že ne, protože mu chemie nejde), tak ho to nejnom nadme, pokud se spletl o mililitr, tak bude mít co uklízet, a to jen proto, že mu z takovýho týrání stojí, a nikdo neudělá nic, protože ředitel ho nepropustí a školní inspektor je jeho starej kámoš. Jestli čtenáři se stárnutím tohle chování víc chápou, tak doufám, že nikdo z nich nebude učit. Nic z toho nijak neovlivní, že mu děti vracej nevraživost a že pro některý je slizák nemožnej, na kterýho se budem mračit - to je hromada normálních učitelů pro některé své studenty taky. A většina z nich nemá potřebu je za to terorizovat.

      Vymazat
    2. Ok, souhlasím, že Snape(ova) šikana je fakt mimo, ale všimla sis někdy jak je ten čarodějnický svět neuvěřitelně brutální? Dobrým měřítkem na to je Azkaban- musela jsi být nařčena z opravdu ošklivých věcí abys skončila takhle. A taky, že se v tom čarodějnickém světě dá přijít neuvěřitelně snadno ke smrtelným úrazům. Spousta rostlin, živočichů, artefaktů, špatně (i dobře) pronesených kouzelných formulí tě může zabít ani nevíš jak. Nebo takové ty věci na "denním pořádku" jako když Brumbál řekne "nelezte do tamtoho patra jestli nechcete zemřít bolestivou smrtí" už vidím ředitele svý střední jak něco takového pronáší o skladu žíněnek...
      Nebo společenské smýšlení? V Potterovkách to není tak dobře vidět, ale ve Fantastických zvířatech, kdy nemají jejich úřady daleko stanného práva (ok, souhlasím, měli dost krušné časy, ale to po pádu Voldemorta a při jeho dalším nástupu vlastně taky) je to zarážející.
      Takže si myslím, že Snape v tom byl namočen až po uši. Se svou povahou a zkušenostmi se v tom nedokázal pohybovat mírumilovně, navíc, když byl nastavený k těm temnějším koutům magie do kterého se dají zařadit částečně i lektvary, tak si ho jinak ani neumím představit. Navíc, v krizových situacích (jako když se třeba Remus proměňuje ve vlkodlaka ve třetím díle) se umí zachovat velice systematicky a dobře a nepropadá panice. Možná neměl být učitelem, ale jakýmsi preventistou pro krizové případy a všichni by ho měli - no ne vyloženě rádi- ale asi by jim tak neležel v žaludku.
      Navíc, obrana proti černé magii nemůže asi probíhat mírumilovně, když ji chceš učit dobře (a myslím, že Snape ji dobře učit chtěl a mohl, kdyby dostal příležitost) a to proto, že to z knížek nevyčteš a musíš zkoušet praktická cvičení. A i ty lektvary vlastně, možná si Snape neuměl jinak vydobýt autoritu ale stopro potřeboval udržet pořádek, protože ve zmatku by se mu mohla otrávit celá třída.

      Vymazat
    3. O tom všem jsem tu už psala. A bohužel, Azkaban zjevně sloužil i pro předběžné zajišťovací zadržení, což je už úplně mimo. Ale stále nic z toho neomlouvá, že Snape terorizoval stovky dětí. Neuměl to jinak, nenašel jinej způsob, nebo mu to dělalo dobře? To je úplně jedno. Fakt je, že to dělal. Neexistuje omluva.

      Vymazat