12. 1. 2019

Zapovězený les

Zapovězený les, v originále Forbidden Forest, je velice starý les se spoustou tajemství. Je domovem mnoha zvířat, včetně těch temných a nebezpečných, a to přesto, že leží na okraji pozemků Bradavic. A to i ve filmu, kde byl však nejdříve umístěn na severním okraji pozemků, ale od třetího filmu na západním - nejspíš proto, že se přemístila Hagridova chýše, vrba mlátička a přibyly další exteriéry. A dokonce by prý měl být víc než jen domovem tamějších zvířat, protože dle testu W.O.M.B.A.T., testů základní kouzelnické úrovně přístupných mudlům, šlo nejprve o malý les v péči stáda kentaurů, než se výrazně rozrostl. Sice není úplně jisté, že je to pravda, ale vysvětlovalo by to, proč kentauři prohlašují, že je les jejich. Formálně se o něj ovšem starala řada klíčníků a šafářů Bradavic včetně Ogga a Rubeuse Hagrida.

zdroj
Ať už je čí je, rozhodně nevypadá na místo, kam by se leckdo nadšeně vydal. Stromy v Zapovězeném lese jsou prastaré, husté a divoce drsné po letech působení živlů. Podle popisu profesora Silvana Kettleburna, Hagridova předchůdce v pozici profesora péče o kouzelné tvory, tam hustě rostou buky, duby, borovice, smokvoně a tisy, trnitý truskavec, černé květiny, ale mezi nimi lze najít cestičky, potoky a mýtiny. Ovšem mimo ně je prakticky neprůchodný, i když se o to lidé i velká zvířata občas pokouší. Což je obzvláště nebezpečné v noci, kdy jsou kořeny stromů a pařezy sotva viditelné, nízko visící větve a ostružiní zachytí všechno, co se mezi nimi chce prosmýknout, a když tam má dovoleno hledat útočiště cokoli divokého i nebezpečného. Jak už ostatně napovídá seznam známých tvorů, kteří v lese žijí (neuvádím o nich větší podrobnosti, protože se nepochybně objeví či už objevily články, které se jimi budou zabývat):
  • kolonie akromantulí původně vedená Aragogem a jeho ženou Mosag
  • stádo kentaurů čítající alespoň 50 bojeschopných zvířat, mezi nimi známí Bane, Firenze, Magorian
  • stádo jednorožců
  • stádo testrálů čítající přibližně 100 zvířat, dle Hagrida i profesorky Červotočkové dost možná jediní domestikovaní testrálové v Británii
  • stádo hipogryfů, alespoň teoreticky, protože není jisté, zda hipogryfové, které Hagrid používal při výuce, v lese žijí, ale na druhou stranu je měl pojmenované (jako třeba Klofana) a alespoň částečně ochočené, takže s nimi musel strávit dost času
  • vlčí smečka coby potomci dvou vlkodlaků, kteří se zde spářili při úplňku
  • obr Dráp coby dočasný obyvatel lesa, ačkoli se říká, že by se v něm mohlo nacházet i pár dalších
  • tříhlavý pes Chloupek, který byl do lesa vypuštěn poté, co už nebylo třeba, aby hlídal kámen mudrců
  • medvědí krvistrašidlo, alespoň se Hagrid v druhém díl domníval, že mu zabíjí kohouty
  • kůrolezové
  • třaskav skvorejš, který přežili Hagridovu péči i třetí úkol v Turnaji tří kouzelnických škol, pro který byl použit
  • údajně trollové, konkrétně zelení lesní trollové
  • nekouzelná zvířata jako jeleni, lišky, divoká prasata
  • létající ford anglia s vlastním pseudovědomím
Na okraji tohoto lesa jsou však stále části, které se považují za bradavické pozemky užívané obyvateli Bradavic, jen jsou mimo dohled hradu. Například Rubeus Hagrid, klíčník, šafář a později profesor péče o kouzelné tvory, v jedné takové části umístil ve třetím díle výběh pro hipogryfy, ve čtvrtém díle je využili pro dočasné umístění draků, na okraji lesa též stojí Hagridova hájenka, a také se u lesa nachází záhony se zeleninou.

zdroj
Jen studenti by se od lesa měli v každém případě držet dál. Jak už vyplývá z jeho názvu, je pro ně zakázaný. Tedy... s výjimkou velice zvláštních školních trestů - poslat studenty do lesa vyřídit nějaký úkol, které použila v prvním díle profesorka Minerva McGonagallová, když načapala Harryho Pottera, Hermionu Grangerovou, Nevilla Longbottoma a Draca Malfoye v noci mimo společenské kolejní prostory, a v sedmém díle poté Severus Snape. Zatímco takový trest použitý Snapem se dá pochopit, protože jakožto tajný člen Fénixova řádu nejspíš hledal způsob, jak ušetřit vzpurné studenty bolestivého mučení od smrtijedů ovládajících školu, a tak je raději za trest poslal do Zapovězeného lesa s Hagridem, o němž věděl, že je udrží v bezpečí, použít tento trest pro prváky v prvním díle bylo extrémně zvláštní. Byli tam vysláni spolu s Hagridem a jednou kuší (a teoreticky žádnou hůlkou, neboť Hagrid kouzla používat nesmí, moc kouzlit neumí a prváci sami ještě žádné velké znalosti neměli), aby zjistili, co po lese zraňuje a vraždí jednorožce. V noci. S tím, že všichni předpokládali, že to bude něco mimořádně zlého a nebezpečného. A i když netušili, že je to samotný lord Voldemort, i tak to působí jako neskutečná lehkomyslnost, při níž se snadno mohlo někomu něco stát, i kdyby na žádného nakonec nenarazili. Obzvlášť, když Hagrid rozdělil celou bandu na dvě skupiny a nakonec se po lese toulali samotní Harry s Dracem v doprovodu ne zase tak statečného psa.

Je pak také možné, že pro zvláštní hodiny péče o kouzelné tvory profesor studenty zavede k okraji lesa, aby mohla výuka proběhnout přímo v terénu, ale to, pokud se nedostanou příliš hluboko, není o mnoho nebezpečnější než jiné části pozemků. Nebo pokud se do něj studenti nezatoulají sami, protože už se nemusí vynořit ven, jako se stalo již několikrát ve známé historii. Ovšem ne pokaždé.

Během své učitelské kariéry v něm strávil spoustu času i profesor Silvanus Kettleburn - a nejspíš tam přišel ke svým mnoha zraněním, aby se mohl posunout dál ve výzkumu kouzelných zvířat a stát se magizoologem. A dalšími velmi známými firmami, které se až příliš zajímaly o les, byli jednak Charlie Weasley, který však toužil pouze dozvědět se víc o kouzelnických zvířatech, a pak především Fred a George Weasleyovi. U kterých bylo podle Hagrida a profesora Albuse Brumbála třeba vynaložit značné úsilí, aby se je podařilo udržet mimo les. Potom se velmi často les ocital ve středu dění.

V prvním díle po famfrpálovém zápase proti Mrzimoru Harry Potter tajně sledoval profesora Severuse Snapea na okraj lesa, kde slyšel, jak se dohaduje s profesorem Quirinusem Quirrellem o kameni mudrců. Také v tomto díle čelil spolu s Hermionou, Dracem a Nevillem výše popsanému trestu, při němž pomáhali Hagridovi najít raněného jednorožce v lese, přičemž se setkali nejen s místními kentaury, ale, což tehdy ještě nevěděli, i se samotným Voldemortem. Ale nejen proto byl tento trest nepochopitelně absurdní.

V druhém díle, po otevření tajemné komnaty a útocích na studenty, pak Harry a Ron Weasley zkoušeli dostat z Hagrida, zda právě on má něco společného s tajemnou komnatou a jejím otevřením před 50 lety, protože takovou informaci získal Harry z deníku Toma Raddla. A není úplně nepravidvá, protože tehdy ho opravdu v souvislosti s touto událostí vyloučili ze školy, jen neprávem. Ale než jim mohl něco prozradit, ministr Kornelisu Popletal a člen školské rady Lucius Malfoy Hagrida zadrželi, když stále byl prakticky jediným podezřelým, načež Hagrid prohlásil, že pokud někdo chce něco zjistit o komnatě, má sledovat pavouky. Což Harry s Ronem udělali a pod neviditelným pláštěm následovali proud pavouků směřující z hradu do lesa (bazilišek, který se v komnatě ukrýval, totiž pavouky děsí). A nechali se zavést až do kolonie akromanutlí v čele s Aragogem, "příšerou", kterou Hagrid na hradě před padesáti lety schovával a která byla po objevení nařčena, že právě to je netvor z komnaty. Aragog jim ale vysvětlil, že Hagrid je nevinný, že zůstávají přáteli, a tak od něj má zaručený bezpečný průchod lesem. Rozhodl ale, že Harryho a Rona odejít nenechá a jeho potomci je můžou sežrat. Naštěstí se ale objevil starý ford anglia pana Weasleyho, který v lese zmizel poté, co s ním Harry a Ron odletěli do školy a havarovali na pozemcích, a který v lese nabyl určitou formu vědomí, a chlapce zachránil. A protože Aragog se zmínil, že skutečný netvor z komnaty zabil svou poslední oběť v umývárnách (zatímco Aragog ze školy nikdy neviděl víc než bednu a přístěnek, kde ho Hagrid držel), navedl tak chlapce k ufňukané Uršule a nečekaně pomohl školu i mnohé studenty zachránit.

zdroj

Dále hrál les důležitou roli na konci třetího dílu, kdy po osudovém setkání Harryho, Rona, Hermiony, Siriuse Blacka, Remuse Lupina, Severuse Snapea a Petera Pettigrewa v Chroptící chýši vyšel měsíc v úplňku a Lupin podlehl svému vlkodlačímu prokletí. Protože zapomněl vypít svůj vlkodlačí lektvar, neovládal se, Sirius se přeměnil v psa, aby ho zdržel a ostatní ochránil (vlkodlaci jsou pro zvířata méně nebezpeční než pro lidi) a Pettigrew využil situace a uprchl. Lupin nakonec utekl právě do lesa, kde se později po použití obraceče času schovali i Harry a Hermiona a společně čekali na příležitost, jak do událostí zasáhnout. Ve filmu k tomu navíc proběhl i jejich střet s Lupinem ve vlkodlačí podobě, kterého do lesa Hermiona sama nalákala, aby ho odlákala od skupiny vracející se z Chroptící chýše, a dokonce i střet vlkodlaka s Klofanem.

Ve čtvrtém díle se pak Harry u lesa opět zapletl do podezřelých událostí. Viktor Krum, jeden ze zahraničních šampionů Turnaje tří kouzelnických škol, ho po seznámení s posledním úkolem požádal, zda by si spolu nepromluvili, když se k nim právě z lesa nečekaně vypotácel Barty Skrk v příšerném stavu. A jak se nakonec ukázalo, když se Harry rozběhl do hradu pro pomoc, Barty Skrk Jr. přestrojený pomocí mnoholičného lektvaru za profesora Alastora Moodyho ho stihl najít, zabít, skrýt jeho tělo neviditelným pláštěm a později ho přeměnit na kost a zakopat u Hagridova dýňového záhonu.

V pátém díle zase v lese Hagrid ubytoval svého polovičního obřího bratra Drápa, kterého našel při cestě do hor. Zároveň tam odpřednášel svou první hodinu péče o kouzelné tvory pod dohledem inspekce Umbridgeové - při ní představil trestrály a svou třídu vzal do lesa, kde je choval. Na konci roku pak Voldemort Harrymu nasadil do hlavy falešnou vizi, že mučí Siriuse Blacka na oddělení záhad, aby ho tam vylákal. A když Harrymu nevyšel zoufalý pokus Siriuse kontaktovat a ověřit si, kde je, a střetl se s Umbridgeovou, ocitl se s ní i s Hermionou v Zapovězeném lese. Tam je Hermiona zavedla pod falešnou záminkou, protože doufala, že se jí tak podaří Umbridgeové zbavit a budou moci vyrazit Siriusovi na pomoc. Narazili přitom na stádo kentaurů, které Umbridgeová bláhově urazila, načež ji unesli. Harry a Hermiona jim unikli jen proto, že mezi ně vtrhl stejně tak rozběsněný Dráp - a následně se objevili další členové Brumbálovy armády - Ginny Weasleyová, Neville Longbottom, Lenka Láskorádová a Ron, přilákali terstrály a odletěli na nich do Londýna na ministerstvo kouzel.

V sedmém díle, kdy už vše bylo výrazně temnější, se pak les znovu ocitl v popředí, když Snape zopakoval školní trest z prvního dílu a Ginny, Nevilla a Lenku poslal s Hagridem do lesa za to, že se pokusili ukrást meč Godrika Nebelvíra. Někteří si mysleli, že to byl opravdu krutý trest (ale že McGonagallová ten samý uložila kdysi prvňákům nikomu nepřišlo zvláštní?), jiní, že se Hagrid postaral, aby to zlé nebylo - na což nejspíš Snape spoléhal a mohl to být jeho způsob, jak ušetřit studenty horšího osudu z rukou Carrowových.

zdroj
Při finální bitvě o Bradavice pak les sloužil jako dočasná základna Voldemorta a jeho Smrtijedů a na jejich pomoc se do bitvy zapojila i kolonie akromantulí (právě jejich vyprázdněný brloh si smrtijedi zvolili jako úkryt) - avšak nakonec akromantule nerozlišovaly mezi stranami a napadaly všechny kouzelníky. Když pak Harry zjistil, že aby se stal Voldemort smrtelným, musí on zemřít, neboť je jakýmsi pseudoviteálem ukrývajícím část Voldemortovy duše, zamířil do lesa a pomocí kamene vzkříšení přivolal své rodiče, Siriuse a Remuse Lupina, aby mu dodali sílu. A tam se pak střetl s Voldemortem a upustil kámen vzkříšení, pro který se nikdy nevrátil. Navíc ho kentauři, kteří se připojili do bitvy, jež se rozproudila poté, co se ukázalo, že Voldemortovi se Harryho opět nepodařilo zabít, zadupali do země, takže je možné, že ho už nikdo nenajde.

Žádné komentáře:

Okomentovat