25. 1. 2019

Běhnicid

Běhnice, v originále známá jako Doxy, je druh hmyzu s lidským obličejem a podobu miniaturního lidského těla pokrytého hustým černým ochlupením s dvěma páry nohou i rukou, párem křídel trochu podobných křídlům brouka, který klade vajíčka, která zahrabává do země. Často si ovšem místo zahrabání do země vybere naklást je v kouzelnickém domě, který zamoří tak, že se usídlí v závěsech nebo záclonách, a pro obyvatele je pak pamětihodná událost vypořádání se s nimi, k čemuž jsou vhodné dva způsoby. Buď lze použít jednoduché omračovací kouzlo, vůči němuž jsou běhnice náchylné, ale to nemusí zabrat vždy, zvláště na královnu. Proto je nejlepším řešením sehnat právě Běhnicid (v originále Doxycide).

Tento lektvar vynalezl Zygmund Budge, když mu běhnice zamořily jeho ostrovní chatu. Jeho první pokusy s lektvarem dopadaly hořkokomicky. Nejprve z běhnic udělal rudé a ohnivé příšerky, takže podpálil nejen svůj dům, ale i celý ostrov, takže byl nucen strávit noc v jezeře s dutou trubičkou, pomocí které dýchal. Ale poté se mu podařilo konečně stvořit lektvar, jenž zabral.

zdroj
Běhnicid vypudí běhnice z úkrytu a následně je omráčí, takže mohou být vyneseny z domu. Není tedy určen primárně k jejich zabíjení. Ale zároveň je nutné dávat pozor, aby se tento černý, odporně páchnoucí lektvar prodávaný ve formě sprejů nedostal do kontaktu s očima nebo ústy, takže je vhodné při jeho použití stejně nosit roušku. Tak to bylo vidět například v páté knize, když Molly Weasleyová zaúkolovala své děti, Harryho Pottera a Hermionu Grangerovou, aby spolu s ní zaútočili na běhnice skrývající se v závěsech domu 12 na Grimmauldově náměstí.

A kdo nemá možnost si běhnicid zakoupit, může se i pokusit ho vytvořit. Nejde o složitý recept, ovšem je nutné dodržovat pokyny, aby se nestala podobná nehoda, jako Zygmundovi Budgemu. K vyrobení lektvaru bude potřebovat sliz plísňáčka, ulity duhovce, dračí játra, kořen bolehlavu, výtažek z hluchavky a kořen rozpuku jízlivého.

Nejprve, pokud nesežene samotný sliz plísňáčka, je třeba plísňáčka vyšťavit, vylít sliz do kotlíku a rychle promíchat. Poté přidat semleté ulity duhovce, zamíchat a zapálit pod kotlíkem oheň. Následně je potřeba přidat nasekaná dračí játra a důkladně promíchat, načež se přidá rozdrcený kořen bolehlavu a opět se celá směs promíchá. A nakonec do ní přijde nadrcený rozpuk a výtažek z hluchavky. Nyní se směs už jen pomalu promíchává a zahřívá a ve finále je třeba nad kotlíkem zamávat hůlkou.

Hotový lektvar je pak vhodné nalít do rozprašovače a vydat se do útoku.

Žádné komentáře:

Okomentovat