31. 10. 2018

Grimmauldovo náměstí

zdroj
Grimmauldovo náměstí (v originále Grimmauld Place) je ulice (patrně dost široká, aby připomínala malé náměstíčko) v londýnské čtvrti Islington. Ale není to žádné honosné místo. Špinavé fasády okolních domů nejsou příliš přívětivé, některé mají rozbitá okna matně se lesknoucí ve světle pouličního osvětlení, z mnoha dveří se odlupuje barva a haldy odpadků se válí u schodů. Tedy tak to tam alespoň vypadalo ještě na konci devadesátých let.

Vypadá to tedy na poměrně ušmudlanou a ne příliš bohatou ulici (v knize, ve filmu je to obyčejná ulice, která nevyčnívá žádnou ošuntělostí), jejíž jméno tomu naprosto odpovídá. Ve skotštině se totiž old (starý) píše jako auld, grim znamená ponurý a navíc se Sirius Black, přičemž právě s Blackovými je tato ulice spojena, uměl proměnit ve velkého černého psa, kterého si Harry Potter spletl se smrtonošem (grim). Dohromady by se tedy dal tento název vnímat jako "Grimm old place", tedy ponuré staré místo. Tato ulice je navíc obydlená především ne zrovna vysokopříjmovými mudly. Například v čísle 11 žil kdosi s oblibou v poslouchání sterea, kdo nechával odpadky v pytlích u vstupní branky, a hned vedle něj bylo číslo 13, jejichž obyvatelé už dávno jako všichni ostatní neobtěžovali s opravami fasády nebo oken a přijali ten úsměvný omyl v číslování, kvůli kterémuž chybí v ulici dům číslo 12.

Ve skutečnosti ale číslo 12 nechybí, pouze jde o jediný kouzelnický dům, a to právě dům Blackových, který je kouzelně skrytý mudlovským očím, je nezakreslitelný a pro toho, kdo není obeznámen s jeho existencí, je zcela neviditelný. Naopak to zvenku působí, že mezi domy 11 a 13 je jen úzká mezera, kde žádný jiný dům stát nemůže. Tento dům dlouhá léta sloužil jako rezidence rodiny Blackových, ale po smrti posledních z nich a po návratu Siriuse Blacka z vězení se stal hlavním štábem Fénixova řádu. A po smrti Siriuse Blacka majetkem Harryho Pottera, jemuž ho Sirius odkázal.

zdroj
Bylo by ovšem zajímavé zjistit, zda šlo v minulosti o atraktivní adresu, případně o nepříliš obydlené místo, kde se rozhodli usadit bohatí a čistokrevní Blackové, kteří mudly pohrdali, a teprve v budoucnu nedokázali zabránit zpustnutí ulice a její obydlení mudly, a nebo zda měli bohatí a čistokrevní Blackové důvod nastěhovat se mezi mudlovské činžáky.

Žádné komentáře:

Okomentovat