15. 7. 2018

Dlaždičoun

zdroj
V originále Jarvey, čili dlaždičoun, je savec vypadající v podstatě jako přerostlá fretka. Vyskytuje se v Británii, Irsku a Severní Americe a jeho kouzelnická podstata spočívá v tom, že umí mluvit. Akorát není schopný skutečného rozhovoru, obvykle jeho vyjadřování sestává z krátkých a často vulgárních frází, jež ze sebe proudem chrlí. Proto ho ministerstvo kouzel zařadilo do třetí kategorie své klasifikace kouzelnických zvířat, tedy mezi zvířata, jež by měl kompetentní kouzelník zvládnout.

Nesetkávají se s ním však jen kouzelníci. Dlaždičouni sice většinou žijí pod zemí, kde loví trpaslíky, krtky, krysy a hraboše, a kouzelníci je proto někdy využívají k odtrpaslíkování zahrad, ačkoli jejich způsoby jsou obvykle brutální, ale může se s nimi snadno setkat i mudla. Tak se údajně stalo s františkánským mnichem, bratrem Benediktem, který měl na dlaždičouna narazit na klášterních pozemcích. Dlaždičoun ho měl nazvat plešounem a kousnout ho do nosu tak silně, že se bratr nemohl účastnit večerní mše. Nicméně tento indicent pak začal být zpochybňován a sám bratr Benedikt si nebyl jistý, zda jen nevypil až příliš tuřínového vína bratra Bonifáce.

I z tohoto incidentu to tak vypadá, že dlaždičoun vlastně vůbec nemusí být nebezpečný, ovšem určité riziko představuje. Mlok Scamander například v Bradavicích v roce 1913 způsobil incident právě s nelegálně vlastněným dlaždičounem, který měl ohrozit lidský život (dle pozměněného kánonu však snad mohlo jít o vinu Lety Lestrange, kterou na sebe vzal). Jeho chovem navíc porušil zákon č. 101/304 o blahu zvířat, a přestože Albus Brumbál se postavil na obranu Mloka, bylo informováno oddělení péče o kouzelné tvory, které požadovalo okamžité přemístění dlaždičouna, a Mlok byl vyloučen ze školy. Není známo, zda od té doby pravidla povolila a někdo by mohl získat povolení k chovu dlaždičouna v Bradavicích, ale není to pravděpodobné. V posledním filmu se například objeví Albus Potter s fretkou, ovšem když je dlaždičoun popisován jako přerostlá fretka, nezdá se, že by to byl zrovna on.

Zajímavé však je, že toto zvíře může pocházet z reálných mudlovských základů. Předobrazem mu totiž mohla být promyka mungo nazvaná "Gef", která měla údajně mluvit a chránit rodinu Irvingových z ostrova Man ve třicátých letech minulého století.

Žádné komentáře:

Okomentovat