26. 5. 2018

Nestvůrné netopýří zaklínadlo

zdroj
Z knihy to trochu vypadá, že nestvůrné netopýří zaklínadlo (v originálne Bat-Bogey Hex) vynalezla Ginny Weasleyová. Alespoň já vždy měla takový dojem. Jenže ve skutečnosti jde o starší a mnohem více zakořeněnou záležitost.

Je to zaklínadlo z kategorie temných kouzelných formulí, po němž se bubáci z nosu zasaženého zvětší, změní v netopýry a vylétnou ven. Což už samo o sobě zní velice nepříjemně, a pokud někdo toto zaklínadlo použije na něco jiného než člověka, jako třeba na kuře, může být smrtelné a vyústit v potrestání Starostolcem.

Alespoň dle záznamu v Kouzelnickém archivu z roku 1152 jako první toto kouzlo měla použít Mable Dwillingwortová v roce 1152, a po smrti této údajné vynálezkyně v roce 1296 mělo být toto kouzlo zveřejněno.

Převažuje však názor, že toto zaklínadlo vynalzela až Miranda Goshawková na začátku dvacátého století. Byla totiž nejmladší z devíti sester a často pro ni bylo obtížné je přimět, aby ji poslouchali. Někdy se dokonce musela uchylovat ke kouzlům, aby je umlčela na dost dlouho, aby vůbec mohla mluvit. Například použila toto zaklínadlo, aby přinutila svou sestru Diademu vrátit jí bez dovolení půjčené oblečení, aby zabránila své sestře Romildě vejít do pokoje, když si nepřála být rušena, nebo aby umlčela svou sestru Tangwystl, když potřebovala pracovat na domácím úkolu. Prohlásila pak, že když se něčí bubáci změní v netopýry, kteří vylézají z nosu a odlétají pryč, lze se spolehnout, že to udrží dotyčného zticha dost dlouho na to, aby mohl ten, kdo zaklínadlo vyslal, taky konečně promluvit.

Poté se někdy mezi jeho vynalezením a devadesátými léty stalo toto zaklínadlo široce známým. Například v roce 1972 došlo k incidentu, během kterého byla tímto zaklínadlem zasažena celá bradavická třída, a v době, v níž se odehrávaly knihy, ho několikrát úspěšně použila Ginny. Ta toto zaklínadlo mistrně ovládla a poprvé ho použila v pátém díle na Draca Malfoye v kanceláři Dolores Umbridgeové během jejího ředitelování v Bradavicích, aby pomohla sobě, svému bratru Ronovi, Nevillu Longbottomovi a Lence Láskorádové uniknout po výslechu, během něhož Umbridgeová s Harrym Potterem a Hermionou Grangerovou vyrazila do Zapovězeného lesa. Podruhé ho použila v šestém na Zachariáše Smithe, který ji otravoval v bradavickém expresu s otázkami, co se přesně odehrálo během bitvy na Odboru záhad. Právě tehdy byl svědkem jejího kouzlení Horácio Křiklan, který byl ohromen jejím nadáním a pozval ji do Křikova klubu. A dále je možné, že ho použila buď přímo na svého bratra George nebo v jeho přítomnosti, protože se zmiňoval o jejím talentu právě na toto zaklínadlo.

Žádné komentáře:

Okomentovat