10. 4. 2018

Údajná chudoba Weasleyových

Weasleyovi jsou primárně známí pro tři rysy. Jsou zrzaví, je jich spousta a jsou chudí. O tom, že jsou zrzaví, není pochyb. Spousta jich je také, což lze empiricky prokázat jednoduchou matematikou. Ale jsou chudí? Opravdu chudí? Nakupují mnoho věcí z druhé ruky, jejich děti mají minimální kapesné a nemůžou si dovolit vyhazovat. Ovšem to není víc než realtivní chudoba, ze které by se mohli jednoduše vymanit. Protože jejich ostatní život o chudobě zrovna moc nevypovídá.

Víte, jak žije opravdu chudý člověk, který není zrovna bezdomovec? V nejlevnějším bydlení, s nejlevnějším a nekvalitním jídlem, pohybuje se v sociálních dávkách, o kterých vy třeba ani netušíte, že existují, třeba se vyzná i v charitě, a pokud rovnou nemá dluhy, nemá spoustu vymožeností jako internet, mobil, myčka, třeba i pračka, nebo je má staré, nebo se bojí, aby se to nerozbilo, protože by se musel obejít bez toho. A přestože kouzelníkům odpustím, že asi moc nepracují s dluhy, exekucemi a podobně (s výjimkou Luda Pytlouna), a že nepoužívají internet, mobil a automatku, tohle prostě nejsou Weasleyovi.

Jak totiž žijí Weasleyovi? Doupě, což je jejich vlastní soukromý dům, má několik podlaží a ložnic takový dostatek, že téměř všichni mohli mít svou vlastní (nemyslím teď podivnou filmovou podobu, která je už na pohled tak nestabilní, že by neměla udržet ani toho ghúla). A je tak velký, že se do něj každoročně vejde hromada jejich dětí a několik jejich přátel. Není to sice honosné panství, ale je to jejich vlastní velký dům. Věc, o níž si ohromná většina chudých mudlů může nechat jenom zdát. Pokud vůbec mají, kde snít. K tomu mají i přilehlé pozemky, na kterých pěstují spoustu plodin, a dokonce vlastní mudlovské auto (respektive ho vlastnili až do druhého dílu), kterým běžně jezdili, tedy si mohli dovolit i pohonné hmoty (neřešili-li toto kouzelně).

Dále paní Weasleyová je dosti aktivní, pravidelně vaří hutná a bohatá jídla, polévky, omáčky, spoustu zeleniny, masa, vše doma poctivě připravené. Nemá problém s tím, že by si musela vystačit s dvěma jídly denně nebo se suchými rohlíky na konci měsíce, což opět mezi chudými mudly není výjimka. Nezabírá jí to zase tolik času, protože spoustu věcí bleskově zastane kouzly, a ani to není podstata. Podstata je, že část těchto potravin si sami vypěstují a část očividně nemají problém zakoupit. Nutno navíc podotknout, že ve chvíli, kdy část jejich dětí již žila samostatně a část trávila celý školní rok v internátní škole, nebyly jejich výdaje na jídlo nijak vysoké. Možné je, že často hostili přátele, ale nepochybně to ani zdaleka nebylo každý den a uživit po většinu roku spíše dva lidi než devět bylo určitě jednodušší.

Vedle toho pan Weasley pracoval jako ministerský úředník na ne příliš atraktivním místě s ne příliš vysokým platem, ale podle všeho alespoň do návratu lorda Voldemorta mohl být kdykoli povýšen. Jednak to sám tvrdil a jednak? Na ministerstvu měl spoustu přátel a zcela očividně byl považován, případně oblíben natolik, že dostal lístky na mistrovství světa ve famfrpálu, a to do lóže ministra pořádající země, kam se kromě onoho ministra, ministra země druhého týmu (napadá mě, má Irsko vlastního ministra nebo ten jen nemá rád famfrpál?) a prominentních Malfoyových nedostal nikdo další, a to rovnou pro deset lidí. To není jako když někdo dostane volňásek na druholigový fotbal. To je jako dostat klubko lístků na olympiádu do lóže ke královně.

Navíc veškeré okolnosti jejich života po celou dobu nedonutily paní Weasleyovou také začít vydělávat, přestože to není ani v kouzelnickém světě tak neslýchané. Ano, když se podíváme na jiné čistokrevné rodiny, Narcissa Malfoyová asi nepracuje, pochybuji, že Bellatrix provozovala jinou než svou zamilovaně smrtijedskou činnost, ani o jiných manželkách zejména smrtijedů, o nichž víme, že se vecpali na ministerstvo, nebylo řečeno, že někde pracují. (Když už jsme u toho, co vůbec dělali Potterovi? A Malfoyovi žijí z úspor a celé dny nedělají nic?) Obvykle jde ale taky o rody, jejichž bohatství je tak opulentní, že by to vnímali spíš jako urážku. Pokud si ale Weasleyovi neustále nemohou dovolit hromadu věcí a vycházejí zkrátka, a pokud paní Weasleyová většinu roku sedí doma s manželem v práci a dětmi v internátní škole (za kterou se neplatí), jsou tu jen tři možnosti. Buďto i ona považuje zaměstnání vlastní osoby za potupné, buďto by nebyla kvalifikovaná vykonávat jakoukoli práci, nebo zkrátka nejsou tak chudí, aby jim nestačil jediný příjem.

Abychom si to tedy shrnuli, mají ohromný dům, pozemky, prostředky na vyvařování takových chodů, které si kolikrát nemohou dovolit ani lidé, kteří by se za chudé sami nepovažovali, vystačí jim jeden plat, takže je nikdy nenapadlo posílat matku do práce, mají vlastní auto a nechybí jim nic, co mají ostatní kouzelnické rodiny. Pouze to často není nové a luxusní. Takže jejich "chudoba" se projevuje tak, že nemohou jen tak vypláznout peníze za novou hůlku kdy se jim zamane, dávají přednost hábitům z druhé ruky a neradi kupují nové učebnice. Pokud ale není zbytí, nakonec to stejně vždycky dokázali. Plus nelze zapomínat, že umí používat kouzla, která vyřeší spoustu věcí, jež by mudlům přidávaly další náklady nebo alespoň ubíraly čas (například nulové náklady pana Weasleyho za cestování do práce), a že jsme nikdy neslyšeli, jaký mají problém s poplatky za vyvážení odpadu nebo vodné a stočné. Lze docela dobře přijmout, že tyto náklady ani nemají, protože si dovedu představit, že mají vlastní studnu a že ostatní řeší magicky, protože tak jako tak se mi nezdá reálné, že by využívali mudlovské komunální služby.

Zkrátka taková "chudoba" nebyla zobrazená dobře a neodpovídá reálné chudobě. Je to jen další z mnoha děl, které nepřináší skutečný obraz reálné chudoby a čtenáře tak značně matou. Protože ve výsledku Weasleyovi nejsou nijak zvlášť chudí, vlastně nemuseli vůbec být chudí. Pokud už chtěli tolik dětí, stačilo, aby paní Weasleyová taky začala pracovat. Ze všeho, co o nich víme, vyplývá, že jejich finanční problém spočívá pouze v nemožnosti nakupovat veškeré vybavení a oblečení nové a mít vyšší kapesné. Pokud celý zbytek v pohodě zvládají z jediného příjmu, celý druhý příjem by jim to královsky umožnil. A to Rowlingová měla být velice chudá a Harry Potter jí měl zachránit život. Moc do něj tuto zkušenost ale nepřenesla. Je to stejné jako se Simpsonovými. Taky se věčně objevují scénky, jak nemají peníze, ale jinak mají úplně všechno a lítají po světě, aniž by Marge s několika málo výjimkami víceméně z nudy musela do práce. A představa chudoby je, že v tom jejich střednětřídním luxusu občas nastrčí scénku, že kupují hrášek na splátky. Přičemž potom má každý vlastní počítač ve vlastním pokoji vedle vlastního mobilu. Ne, tak to... zrovna úplně není. Opravdová chudoba jsou Gauntovi. A i ti měli svůj vlastní dům. Weasleyovi jsou nižší střední třída. 

Žádné komentáře:

Okomentovat