28. 3. 2018

Filmové vzdělávací výnosy

zdroj
Knižní vzdělávací výnosy, kterých zase nevyšlo tolik, jsem už představila. >>Zde. Ale pořád tu zbývá obrovská hromada filmových. V nich totiž byly ministerstvo i Umbridgeová mnohem hysteričtější a vydávaly je jako diví. Došlo tak k tomu, že svým číslováním nesedí s knižními, většina je nekanonická, protože je vytvořena pouze pro film, a jsou místy až dětinské. Vyšlo jich více než sto, mnohé jsou velice specifické a poněkud komicky sepsané a trochu působí pohádkovým absolutním zlem místo úřednické stísněnosti a omezováním svobod, jak tomu bylo s knižními. Také se u nich vyskytuje nekonzistence v tom, kdo je vlastně vydal. Většinu z nich Umbridgeová jako vrchní vyšetřovatelka, některé z pozice ředitelky, ovšem některé vydané z pozice vrchní vyšetřovatelky mají vyšší číslo než ty vydané ředitelkou. Jenže je podivné, že by v době ředitelování některé vydávala pořád i z nižší pozice, i když nemusela a rozhodně tím nenapomáhala vážnosti. Nehledě na fakt, že si na titulu ředitelky zakládala a skočila po něm s radostí. Nebo nehledě na to, že první výnosy vydávala z pozice, kterou založily až novější výnosy...

Nicméně, co si o nich budete myslet, je na vás. Já vám můžu akorát ukázat, co všechno se ve filmu pokusila omezit.

V knize neexistující vzdělávací výnos č. 1 (respektive nějaký takový v knize existuje, ale je starý, dávno používaný a nikdy nebyl zmíněn), zakazuje studentům vlastnit pravopisný brk a vydala ho Umbridgeová z pozice vrchní vyšetřovatelky. Což už je samo o sobě docela absurdní, protože ho vydala z pozice, která byla založena až mnohem pozdějším výnosem?

Stejně tak nekanonický je vzdělávací výnos č. 9 (respektive takový opět v knize existuje vydaný dávno před příchodem Umbridgeové) vydala opět Umbridgeová jako vrchní vyšetřovatelka a opět dřív, než byla dalším výnosem vrchní vyšetřovatelkou ustavena. Tento zakazuje studenům vlastnit cukroví z nepovolených zdrojů pod hrozbou vyloučení.

Další nekanonický vzdělávací výnos č. 12 (respektive opět v knize vydán kdysi dávno před příchodem Umbridgeové a s jiným obsahem) vydalo ministerstvo v létě před začátkem školního roku a umožňoval vybranému členovi ministerstva podrobit Bradavice neformální kontrole.

vzdělávací výnos č. 23 souhlasí se svým knižním předobrazem a vytvořil post vrchní vyšetřovatelky, do kterého dosadil právě Dolores Umbridgeovou.

Vzdělávací výnos č. 24 pak měl být prvním, který vytvořila Umbridgeová z pozice vrchní vyšetřovatelky. Je tedy možné, že předcházející vydal Popletal nebo ministerstvo a nedopatřením se na nich ocitly chybné informace. Tento pak zakazoval pouštění hudby během doby vyučování. Nicméně knižní výnos č. 24 s tímto nesouhlasí.

Obdobně je na tom vzdělávací výnos č. 25, který ve filmu vydala Umbridgeová jako vrchní vyšetřovatelka a zakazuje jím létání na koštěti s výjimkou povolených tréninků a zápasů famfrpálu.

Vzdělávací výnos č. 26 z filmu taktéž nebyl v této podobě nikdy vydán v knize. Ve filmu ho vydala Umbridgeová jako vrchní vyšetřovatelka a zakazoval studentům a studentkám být od sebe blíže než 15,24 cm (šest palců dle angloamerické soustavy). Tento výnos přitom Umbridgeová striktně vynucovala, a to minimálně jednou, když od sebe neverbálním zaklínadlem odtáhla dva studenty.

Vzdělávací výnos č. 29 pak už knihu přesahuje. Vydala ho opět Umbridgeová jako vrchní vyšetřovatelka a zajistila si jím pravomoc zhodnotit všechny zájmové kroužky v Bradavicích a patrně je i zakázat.

Vzdělávacím výnosem č. 30 vydaným Umbridgeovou jako vrchní vyšetřovatelkou pak ve filmu zakázala všechny žertovné předměty od Weasleyových. Zajímavé však je, že přestože v knize takový výnos neexistoval, objevil se takový zákaz - v šestém díle ho vydal Filch.

Čistě filmovým vzdělávacím výnosem č. 31 vydaným Umbridgeovou jako vrchní vyšetřovatelkou zpřísnila vzdělávací výnos č. 26, když minimální vzdálenost určila na 20,32 cm (osm palců) a taktéž čistě filmovým vzdělávacím výnosem č. 35 vydaným Umbridgeovou jako vrchní vyšetřovatelkou zpřísnila, dá se říct, vzdělávací výnos č. 30, když zakázala mít na školních pozemcích jakékoli předměty, které nemají vzdělávací hodnotu.

Trochu podivný je vzdělávací výnos č. 37, který ve filmu vydala Umbridgeová jako vrchní vyšetřovatelka a přikázala jím chlapcům mít vždy ruce venku z kapes hábitu. Není jasné, proč jen chlapcům a co bylo účelem tohoto výnosu, dokonce není ani jasné, jak jí měl pomoci v boji s Brumbálovými přívrženci, ale naprosto podtrhuje můj názor o komické a dětinské hysterii. Oba pak doplňoval ještě vzdělávací výnos č. 38, který zakazoval všechny nevzdělávací hry a pomůcky a vydala ho Umbridgeová jako vrchní vyšetřovatelka, ovšem vzhledem ke znění předchozích působí nadbytečně.

Velice vážným zásahem však byl vzdělávací výnos č. 39, který vydala Umbridgeová jako vrchní vyšetřovatelka. Ten jí totiž dával pravomoc zabavovat studentům hůlky, přičemž právo nosit u sebe hůlku ustavilo Mezinárodní sdružení kouzelníků už v roce 1692 a jde tak o jedno ze základních občanských práv studentů. Tento výnos tak byl jeho zjevným porušením pod patronátem vyděšeného ministerstva. Respektive právní komisí známou jako Velmi důležití členové sekce M.I. Trx. (je mi líto, ale nepodařilo se mi nikde najít, co by zkratka M. I. Trx. měla znamenat, tudíž nemůžu přinést ani žádný překlad) Ministerstva kouzel, kteří schvalovali znění výnosů.

Vzdělávací výnos č. 41 vydaný Umbridgeovou z pozice vrchní vyšetřovatelky už se pak vracel ke známé ministerské hysterii, když zakazoval studentům diskutovat o událostech loňského roku, což znamená zejména o návratu lorda Voldemorta.

Ale vzdělávací výnos č. 45 opět mířil více na kontrolu každodenního obecného života, když jím Umbridgeová jako vrchní vyšetřovatelka nakázala studentům nosit vždy řádný oděv a dodržovat způsoby, což znamenalo nosit stále školní uniformy, a stejně tak vzdělávací výnos č. 46, kterým zakázala v Bradavicích veškerou literaturu od nekouzelníků nebo "kříženců". Tím se navíc projevily i její značně rasistické tendence a nenávist ke všem, kteří byli nějak spřízněni s částečně lidskými bytostmi, jako jsou vlkodlaci, lidští potomci víl, poloobři a podobně.

Další pokus o pevné uchopení každého aspektu života a nastolení totality pak byl vzdělávací výnos č. 47, kterým Umbridgeová jako vrchní vyšetřovatelka přikázala studentům udělit souhlas ke kontrole jejich soví pošty za účelem zajištění nepovolených zásilek. Z druhé strany si pak kontrolu zajišťovala i nad učiteli vzdělávacím výnosem č. 48, kterým přikázala směřovat veškeré stížnosti na Bradavice a jejich zaměstnance vrchní vyšetřovatelce.

Vzdělávací výnos č. 49 vydaný Umbridgeovou jako vrchní vyšetřovatelkou pak znovu působí trochu podivně a nelze jednoznačně říct, co jím bylo sledováno, ale ze všeho nejvíc se zdá, že byl vydán z vnějších důvodů, které potřebovali autoři filmu - odvolal totiž famfrpálové zápasy a nařídil studentům odevzdat košťata Umbridgeové. Čímž se právě vysvětluje, proč v pátém filmu vůbec nebyl famfrpál.

Naopak vzdělávací výnos č. 67 vydaný Umbridgeovou jako vrchní vyšetřovatelkou vypadá velice rozumně. Zakazoval totiž výbušné bonbony a nařizoval studentům jejich odevzdání. Tady se asi jednoznačně dá mluvit o rozumném rozhodnutí ohledně bezpečnosti.

zdroj
Vzdělávací výnos č. 68 už ovšem znovu směřuje k hysterii a souhlasí s knižním výnosem č. 24, tedy tím, který zakázal pravidelné setkávání tří a více studentů a tím veškeré studentské organizace. Více k němu >>zde, v článku o knižních vzdělávacích výnosech.

Na druhou stranu vzdělávací výnos č. 74 opět nepůsobí vyložEně nesmyslně. Vydala ho Umbridgeová jako vrchní vyšetřovatelka a nařídila jím označit sovy studentů. Sice otevřeně přiznával, že je to v souvislosti s cenzurou, ale pokud jde o samotné označení sov bez úmyslu špehovat cizí poštu, asi bych s tím neměla problém. Však v bradavickém sovinci jich byla spousta a u psů a koček se také nikdo obojkům nediví.

Vzdělávací výnos č. 76 pak souhlasí s knižním vzdělávacím výnosem č. 27, tedy kriminalizace držení časopisu Jinotaj, a vzdělávací výnos č. 77 zase s knižním vzdělávacím výnosem č. 26, tedy zákaz učitelům poskytovat informace netýkající se jejich předmětu. O obou si lze podrobněji přečíst >>zde v článku o knižních vzdělávacích výnosech.

Vzdělávací výnos č. 81 se po těchto hysteričtějších kouscích znovu vrací k obecnějším nařízením, a Umbridgeová jako vrchní vyšetřovatelka jím na pozemcích školy zakázala huláky. Opět je to poněkud zvláštní nařízení a těžko odhadnout, co bylo účelem, ale nemyslím si, že zrovna s tímto měl někdo problém. Však pokud přišel studentovi hulák, většinou se necítil moc dobře, jak jsme několikrát viděli. A navíc tímto výnosem zakázala konkrétně červené huláky a je možné, že na rozdíl od knihy, ve filmu existuje více druhů - např. červený, jaký ve druhém díle přišel Ronovi Weasleymu a křičel na něj, vedle toho úřední, který přišel v pátém díle Harrymu Potterovi a mluvil na něj klidným, úřednickým hlasem.

Silně nepříjemný byl až vzdělávací výnos č. 82, který vydala Umbridgeová jako vrchní vyšetřovatelka. Ten přikazoval studentům podrobit se výslechu ohledně "podezřelých nedovolených činností" a vydala ho jako reakci na porušování výnosu o zákazu studentských organizací. Umbridgeová si na jeho základě zvala k výslechu jednotlivé studenty, kterým dávala pít veritasérum, a ve filmu právě takto došlo k prozrazení existence Brumbálovy armády - Cho Changová byla nucena promluvit pod vlivem veritaséra. Což si myslím, že není nejšťastnější, protože ji mohl prozradit úplně kdokoli a zdá se jako pouhá náhoda, že Umbridgeová se na to jako první zeptala Cho. V knize totiž Brumbálovu armádu zradila její kamarádka Marietta Edgecombeová, jejíž matka pracovala na ministerstvu, ona byla rozpolcená ve své loajalitě, ministerstvu důvěřovala a dobrovolně se Umbridgeové svěřila.

Stejně nepříjemný dopad pak měl i vzdělávací výnos č. 98, kterým Umbridgeová jako vrchní vyšetřovatelka založila Vyšetřovatelský sbor. Slíbila jím studentům, kteří se do něj přidají, body navíc a zlanařila spoustu zmijozelských zájemců. Zajímavé ovšem je, že přestože tato organizace vznikla i v knize, nebyla založena žádným vzdělávacím výnosem, pouze rozhodnutím Umbridgeové.

Vzdělávací výnos č. 99 pak zakazoval studentům používat kouzla ke změně vzhledu. Tady jsem rozpolcená, protože na jednu stranu lze chápat opatření, které zakazuje studentům možnost vydávat se za někoho jiného a měnit svou podobu, na druhou stranu asi nemá smysl zakazovat tvorbu účesů pomocí kouzel, kouzelné natáčení řas, kouzelné narovnání zubů, nebo třeba vyléčení jizev. Bylo by ale nejspíš obtížné definovat určitou hranici a Umbridgeová ve svých nařízeních vždy tíhla k radikálnějším řezům, takže se asi není moc co divit.

Vzdělávací výnos č. 109 už problémy s určením hranice vůbec neměl, protože umožňoval trestat studenty, kteří použijí zakázaná kouzla, podle ustanovení části 28 bradavické směrnice zabývající se kárnými opatřeními. Vydala ho opět Umbridgeová jako vrchní vyšetřovatelka a patrně šlo o projev Popletalovy paranoie, že Brumbál cvičí studenty ke svržení ministerstva.

Vzdělávací výnos č. 119 pak souhlasí s knižním výnosem č. 28, tedy ustavení Umbridgeové do funkce ředitelky Bradavic, o kterém je možné přečíst si více >>zde v článku o knižních vzdělávacích výnosech. Je proto podivné, že vzdělávací výnos č. 127 vydala Umbridgeová pořád z postu vrchní vyšetřovatelky. Stejně podivné je i jeho znění, které dává určité pravomoce vrchní vyšetřovatelce v případě, že dojde k propuštění učitele, a pravděpodobně se týká knižního výnosu č. 22, ale bohužel na něj nikdy nebyl záběr takový, aby byl dostatečně čitelný.

Stejně tak vzdělávací výnos č. 128 vydala Umbridgeová jako vrchní vyšetřovatelka, ačkoli už byla dle výnosu č. 119 ředitelkou, a zakazovala jím existenci studentských spolků bez vědomí vrchní vyšetřovatelky - opět nesouhlasí s pozicí, kterou už měla mít. V podstatě byl ale zbytečný a jen kopíroval vzdělávací výnos č. 68 (knižní vzdělávací výnos č. 24).

Až vzdělávací výnos č. 129 vydala Umbridgeová jako ředitelka a upozorňovala jím na nová omezení v přístupu do společenských místností a knihovny, která však nebyla specifikovaná. Stejně tak vydala jako ředitelka vzdělávací výnos č. 133, který jí dal pravomoc zabavit studentům jakoukoli nepovolenou knihu.

Vzdělávací výnos č. 136 už ovšem zase nesmyslně vydala jako vrchní vyšetřovatelka a přikazovala jím studentům spolupracovat a nahlašovat informace o podezřelých nebo zakázaných činnostech. Zároveň to byl poslední známý vzdělávací výnos filmu.

zdroj
Jakmile totiž Umbridgeová odešla z Bradavic, byly všechny její vzdělávací výnosy zase zrušeny a zatočeno s nimi vlastně bylo ještě předtím. Ve filmu, když se Fred a George Weasleyovi rozhodli odletět ze školy poté, co vypustili kouzelný ohňostroj, se totiž jeden z nich zformoval do podoby draka a zničil všechny výnosy visící na zdi u vstupu do Velké síně.

Žádné komentáře:

Okomentovat