25. 6. 2012

Motorka Siriuse Blacka

Siriusova motorka by nemusela být vlastně ani ničím zvláštní. Kdyby zůstala jen motorkou. Jenže Sirius ji tak nechat nemohl. Sice velmi rád dráždil svou čistokrevnou rodinu mudlovskými obrázky a mudlovskými věcmi a svou motorku měl bezpochyby velmi rád, ale navíc z ní udělal létající stroj. Tedy vhodný pro přepravu po zemi i ve vzduchu. Jediný jeho problém je poměrně velká hlasitost.

Poprvé tak zařve její motor hned na začátku prvního dílu. Hagrid na ní přiváží malého Harryho Pottera z rozbořeného domu jeho rodičů, které před několika chvílemi zabil lord Voldemort. I pro něj to byla tvrdá rána, která ho na spoustu let připravila o existenci, ale především udělala z Harryho sirotka. Hagrid s ním tak přijíždí za Albusem Brumbálem a Minervou McGonagall do Kvikálkova, Zobí ulice číslo 4, předat ho jeho posledním příbuzným Dursleyovým. Nejsem si příliš jistá, jestli to bylo řečeno v knize, nebo jsem to četla mimo ni, ale právě tu osudovou noc ji měl Hagridovi půjčit sám Sirius.

zdroj

Podruhé se s motorkou setkáváme až v sedmém, posledním díle. A opět na začátku. Dojde k realizaci plánu, podle kterého má Fénixův řád odvézt Harryho z domu Dursleyových dřív, než přestane působit magická ochrana, kterou Harrymu poskytuje. Jedná se o vytvoření sedmi kopií Harryho a jejich přepravu společně s doprovodem a tím zmatení nepřátel.

Pravý Harry pak letí s Hagridem právě na Siriusově motorce, která však byla ještě navíc magicky upravena panem Weasleym. Při útoku smrtijedů tak může použít magickou cihlovou zeď, která po zmáčknutí jednoho ze speciálních tlačítek vyletí z výfuku, magickou síť, která po stisknutí jiného tlačítka spoutá pronásledovatele, nebo nejsilnější zbraň - dračí oheň, který dodá motorce dostatečnou rychlost na to, aby je pronásledovatelé nechytili. Bohužel, při použití této poslední zbraně dojde k odtržení vozíku (sajdkáry) s Harrym a poškození motorky, která následně, ač už v cíli - nad zahradou domu Tonksových, spadne na zem a rozbije se.

Později v tomtéž díle se ještě dovídáme, že pan Weasley, známý svým nadšením pro mudlovské vynálezy, se pokouší motorku opravit, ale zda se to podařilo není známo.

Žádné komentáře:

Okomentovat